Svjetski dan ptica selica ovaj vikend obilježava se i u zagrebačkom ZOO-u

Svjetski dan ptica selica ovaj vikend obilježava se i u zagrebačkom ZOO-u

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day, obilježava se drugog vikenda u svibnju kako bi se povećala svijest javnosti o važnosti zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Taj se dan obilježava od 2006. godine, a inicijativa za obilježavanje pokrenuta je zahvaljujući međunarodnom Sporazumu o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvenciji o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

Među pticama koje čovjek posebno ugrožava su ptice selice. Nevjerojatna migracijska putovanja koja ptice selice prođu svake godine oduvijek su izazivala divljenje ljudi. Ptice selice ne mare za državne granice, a čak im ni seoba na drugi kontinent ne predstavlja prepreku. Međutim, na tom zahtjevnom putu suočavaju se s olujama i drugim vremenskim nepogodama, ali i s ratom zahvaćenim područjima, krivolovom, žicama dalekovoda, elisama vjetroelektrana i uništenim odmorištima, posebice u močvarnim područjima. Opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o odgovornosti čovjeka prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa. Samo tako mogu se očuvati staništa ptica, a time i ptice.

Svjetski dan ptica selica obilježit će se u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja, bogatim programom u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje će građani moći upoznati ptice selice, ali i druge pernate letače.

Jedan od najdojmljivijih je, kažu u ZOO-u, dalmatinski pelikan, najveća vrsta pelikana poznata i pod imenom kudravi nesit. Upravo je Zagreb jedina hrvatska adresa tih čudesnih ptica. Riječ je o vrsti životinja koja je u Hrvatskoj izumrla ponajviše zbog gubitka staništa. Danas se dalmatinski pelikan gnijezdi u jugoistočnoj Europi i Aziji. Vrsta ima oznaku NT što znači da je na svjetskoj razini gotovo ugrožena. Zato su dalmatinski pelikani iz Zagreba uključeni u program uzgoja ugroženih vrsta Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, ističu u ZOO-u.

Kako bi građani što bolje upoznali ugrožene ptice, na Facebook stranici Zoološkog vrta u tijeku je izbor za najdojmljiviju pticu Maksimira, kažu u Zoološkom vrtu. A koliko su impresivne izbliza, posjetitelji ZOO-a će moći vidjeti u subotu i nedjelju između 11 i 18 sati, kada su osmišljeni i prateći edukativni sadržaji.

Svijet ptica, naziv je kutka gdje će se moći proučiti  ptičje perje, jaja i gnijezda, SOS Stork, kutak je nazvan prema istoimenom projektu označavanja bijelih roda satelitskim odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu, a budući da pticama u gradovima smetaju staklene površine, u radionici Siguran let, polaznici će učiti na koji način označiti stakla kako bi se spriječilo stradavanje ptica u kolizijama. U kreativnoj radionici najmlađi će posjetitelji moći izrađivati ptice i kljunove od jednokratne plastike.

Tu je i igra za djecu Put na jug koja ima i edukativnu svrhu jer će se ondje djeca moći upoznati s problemima s kojima se ptice selice susreću na svojim međukontinentalnim letovima.

Zagrebački Zoološki vrt i nadalje će aktivno sudjelovati u projektima kojima se nastoji osigurati siguran let pticama selicama i divljim pticama u gradovima. (Hina)

Foto: Zagrebački Zoo

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI