Svjetski čelnici poželjeli Trumpu i prvoj dami brz oporavak

Svjetski čelnici poželjeli Trumpu i prvoj dami brz oporavak

Nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da su on i prva dama pozitivni na covid-19 i da odlaze u karantenu mjesec dana do predsjedničkih izbora svjetski čelnici upućuju paru želje za brzim oporavkom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije iz koje su Sjedinjene Države istupile u srpnju, poželio je “potpun i brz oporavak” supružnicima Trump u petak na Twitteru.

Trump je krivio WHO za propuste u upravljanju pandemijom koronavirusa i optužio organizaciju da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.

“Ovo pokazuje da virus ne štedi nikoga, uključujući one koji su bili skeptični. Želim mu brz oporavak”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je poželio predsjedniku i prvoj dami brz oporavak.

“Covid-19 je bitka i svi mi ćemo se nastaviti boriti. Svaki dan. Bez obzira gdje živimo”, objavio je na Twitteru Michel.

“Naravno, želimo predsjedniku Trump brz oporavak”, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će se ruski predsjednik Vladimir Putin cijepiti protiv covida-19 i da će Kremlj obavijestiti kada se to dogodi.

“Kao milijuni Izraelaca, Sara (Netanjahuova supruga) i ja mislimo na predsjednika Donalda Trumpa i prvu damu Melaniju Trump i želimo našim prijateljima potpun i brz oporavak”, tvitao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Želimo brz oporavak našim prijateljima. Poljska i SAD prebrodit će teškoće i pobijediti u borbi protiv covida-19”, objavio je na Twitteru poljski predsjednik Andrzej Duda.

Indijski premijer Narendra Modi poželio je Donaldu i Melaniji Trump “brz oporavak i dobro zdravlje” na Twitteru.

Željama se pridružila predsjednica Tajvana Tsai Ing-Wen. Nada se da će se Trump i supruga “što prije oporaviti”, priopćio je njezin ured.

Predsjednička sukcesija 

“Nadam se da će se oboje brzo oporaviti od koronavirusa”, tvitao je britanski premijer Boris Johnson koji prebolio covid-19 u travnju.

Britanska vlada poželjela je američkom predsjedniku i prvoj dami brz oporavak nakon pozitivnog testa na koronavirus i dodala da SAD ima jasan protokol za sukcesiju ako to bude potrebno, rekao je ministar stanovanja Robert Jenrick u petak za Sky.

Prema američkom ustavu predsjednika može zamijeniti potpredsjednik ukoliko čelni čovjek administracije više ne može obavljati svoje dužnosti iz zdravstvenih razloga.  Prema odlomku 3, 25. amandmana američkog ustava usvojenog 1967. nakon atentata 1963. na predsjednika Johna Kennedyja, Trump bi pisanim putem mogao izjaviti da nije sposoban izvršavati svoje obveze.

Iako bi Trump ostao na dužnosti, potpredsjednik Mike Pence bi postao obnašatelj dužnosti predsjednika, a Trumpu bi sve ovlasti bile vraćene nakon što pisanim putem izjavi da ih je ponovno sposoban obnašati.

Taj proces počinje tako da potpredsjednik i većina članova administracije obavijesti Kongres da predsjednik nije u stanju obavljati svoj posao.

“Karen i ja šaljemo našu ljubav i molitve dragim prijateljima, predsjedniku Donaldu Trumpu i Melaniji Trump. Pridružujemo se milijunima diljem Amerike koji se mole za njihov potpun i brz oporavak. Bog te blagoslovio, predsjedniče Trump i našu prekrasnu prvu damu Melaniju”, tvitao je američki potpredsjednik Mike Pence.

Micheal Head, istraživač s britanskog Sveučilišta Southampton, upozorio je da je u Trump u rizičnoj skupini.

“Ima 74 godine i navodno je prekomjerne tjelesne težine. Mnogi ljudi u 70-ima imaju popratne bolesti koje mogu povećati rizik od ozbiljnije bolesti”.

Izvor/ Hina/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI