Svjetski čelnici osuđuju ruski napad na civile! HRVATSKI PREMIJER Plenković: Osuđujemo strašan zločin u Kramatorsku

Svjetski čelnici osuđuju ruski napad na civile! HRVATSKI PREMIJER Plenković: Osuđujemo strašan zločin u Kramatorsku

HRVATSKI Premijer Andrej Plenković pridružio se osudama svjetskih čelnika te osudio zločin ruskih vojnih snaga u ukrajinskom Kramatorsku, gdje je za sada ubijenih preko 30 civila, a više od 100 ranjeno.

“U ime cijele Vlade osuđujem strašan zločin koji se dogodio danas u Ukrajini u Kramatorsku, gdje je za sada ubijenih 35 civila, a više od 100 ranjeno”, rekao je premijer, poručivši kako je to još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu koji Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje.

SAD procjenjuju da je ruski balistički projektil kratkog dometa pogodio željezničku stanicu u Kramatorsku

Prvotna američka procjena je da je projektil koji je pogodio željezničku stanicu u Kramatorsku bio balistički projektil kratkog dometa ispaljen s ruskog položaja unutar Ukrajine, rekao je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik.

“Puno očekivanje” SAD-a je da je napad na željezničku stanicu u Kramatorsku u Ukrajini bio ruski udar s balističkom raketom kratkog dometa SS-21, prema još jednom visokom dužnosniku američke obrane.

Dužnosnik je rekao da, iako SAD nemaju “savršenu vidljivost u procesu ruskog ciljanja”, željeznička stanica je glavno željezničko čvorište smješteno “na rubu linije kontakta između ruskih i ukrajinskih snaga u području Donbasa”.

Ranije u petak, Ukrajina je optužila ruske snage za korištenje neselektivnog kasetnog streljiva u napadu u petak u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi.

Pavlo Kyrilenko, načelnik vojne uprave regije Donjeck, rekao je da je ruska raketa Točka-U puna malih bombi pogodila civile koji su evakuirali to područje.

Ruske snage optužene su za redovitu upotrebu kasetnog streljiva protiv civilnih ciljeva u Ukrajini. Prošlog tjedna, Misija UN-a za praćenje ljudskih prava u Ukrajini priopćila je da je primila vjerodostojne tvrdnje da su ruske oružane snage upotrijebile kasetno streljivo u naseljenim područjima najmanje 24 puta.

Takvi napadi “mogu predstavljati ratne zločine”, izjavila je šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Svjetski čelnici osuđuju brutalan napad na ukrajinske civile na željeznici u Kramatorsku

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, oštro je osudio raketni napad na željezničku stanicu u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, u kojem je u petak, prema dužnosnicima, ubijeno oko 30 ljudi, a ranjeno oko 100.

“Snažno osuđujem jutrošnji neselektivni napad Rusije na željezničku stanicu u #Kramatorsku, u kojem su ubijeni deseci ljudi, a mnogo više ih je ranjeno”, napisao je Borrell na svom službenom Twitter računu u petak.

“Ovo je još jedan pokušaj zatvaranja puteva za bijeg za one koji bježe od ovog neopravdanog rata i izazivanja ljudske patnje”, dodao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u petak da je “zaprepaštena” “odvratnim” raketnim napadom na željezničku stanicu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je napad “odvratnim” u tvitu objavljenom u petak.

“Ukrajinski civili su bježali kako bi pobjegli od najgoreg. Njihovo oružje? Kolica, plišane igračke, prtljaga. Jutros su na željezničkoj stanici u Kramatorsku obitelji koje su trebale otići doživjele su užas”, rekao je Macron. “Deseci mrtvih, stotine ozlijeđenih. Odvratno.”

Francuski predsjednik izrazio je sućut žrtvama u Kramatorsku i žrtvama prošlih napada, a to su Bucča, Mariupolj i Kharkiv. Pozvao je i na istrage.

Macron je ponovio da će Europska unija nastaviti pružati humanitarnu, vojnu i financijsku potporu Ukrajini.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres odgovorio je na smrtonosni napad na željeznički kolodvor Kramatorsk u Ukrajini, nazivajući napad na civile “potpuno neprihvatljivim”. Najmanje 50 ljudi ubijeno je u raketnom napadu na željezničku stanicu, prema ukrajinskim vlastima.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao je napad na civile “potpuno neprihvatljivim” u priopćenju od petka.

“To su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima, za koja počinitelji moraju odgovarati”, rekao je, podsjetivši “sve strane na njihove obveze prema međunarodnom pravu za zaštitu civila i na hitnost dogovora o humanitarnom prekidu vatre kako bi se omogućila sigurna evakuacija i humanitarni pristup stanovništvu zarobljenom u sukobu.”

U priopćenju se dodaje kako glavni tajnik ponavlja svoj apel na sve zainteresirane “da odmah prekinu ovaj brutalni rat”.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je osudio napad.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je u petak da je “zaprepaštena” raketnim udarom.

“Gajanje civila je ratni zločin. Pozivat ćemo Rusiju i Putina na odgovornost”, rekla je Truss na svom službenom Twitteru.

Najmanje 50 ljudi, uključujući petero djece, ubijeno je nakon što su ruske snage izvele raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, u istočnoj Ukrajini, koju su koristili civili koji su pokušavali pobjeći od borbi, rekli su u petak ukrajinski dužnosnici.

Izvor/ CNN/ Vlada RH/ Foto: Screenshot/ Ilustracija / AFP/Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI