WEF-Svjetska elita sljedeći tjedan u Davosu

WEF-Svjetska elita sljedeći tjedan u Davosu

Donald Trump i njegov slogan “Amerika prvo” bit će u središtu pozornosti na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) koji se idući tjedan održava u Davosu i na kojemu će ove godine sudjelovati dosad najveći broj čelnika razvijenih zemalja.

Četrdeset osmi WEF koji se od 23. do 26. siječnja održava u elitnom skijalištu na istoku Švicarske, okupit će 3.000 sudionika, među kojima 70 predsjednika država i vlada te 38 čelnika velikih međunarodnih organizacija. Tema susreta je “Graditi zajedničku budućnost u podijeljenom svijetu”, ističe WEF u priopćenju.

“Naš svijet je danas podijeljen zbog sve većeg suparništva među zemljama i dubokih podjela u društvima. No zbog razmjera izazova s kojima je naš svijet sučeljen, više no ikad je nužno zajedničko, usklađeno i sveobuhvatno djelovanje”, rekao je profesor Klaus Schwab, osnivač i predsjednik WEF-a.

No prava ‘zvijezda’ ovogodišnjeg foruma nije nitko drugi do Donald Trump, gorljivi promicatelj slogana “Amerika prvo”, čije izjave redovito podižu buru u javnosti. Američki predsjednik, kojeg s nestrpljenjem očekuju, održat će govor tek zadnji dan foruma.

Ove godine odazvao se dosad najveći broj čelnika zemalja G7, među kojima francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau.

Bit će tu i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, izraleski premijer Benjamin Netanyahu i španjolski kralj Filip VI.

U Trumpovu izaslanstvu bit će i mnogi visoki američki dužnosnici, pa tako i državni tajnik Rex Tillerson, ministar trgovine Wilbur Ross te Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner.

U Davos dolaze i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres, UN-ov poseban izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo i UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein.

Autor/HINA/Foto/K.Hartford

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI