“DENTALNA MEDICINA” SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O KARCINOMU – Studenti dentalne medicine informirali građane o važnosti ove maligne bolesti

“DENTALNA MEDICINA” SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O KARCINOMU – Studenti dentalne medicine informirali građane o važnosti ove maligne bolesti

Ovaj se tjedan diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. I ove godine, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključio se u obilježavanje.

Povodom ove akcije, nastavnici i studenti su se udružili i zajedno obavljali besplatne preglede usne šupljine zainteresiranim građanima u ambulanti Zavoda.

U isto vrijeme su studenti, članovi Udruge studenata dentalne medicine i Studentskog zbora Stomatološkog fakulteta, građane na Cvjetnom trgu informirali o oralnom karcinomu, rizičnim čimbenicima i o važnosti rane dijagnostike ove maligne bolesti.

Posljednjih 5 godina u Republici Hrvatskoj je registrirano oko 450 novih slučajeva godišnje, i oko 350 smrti uzrokovanih oralnim karcinomom.

Ta je brojka veća od zbroja svih umrlih od karcinoma vrata maternice i melanoma godišnje.

Marina Barbarić, studentica Stomatološkog fakulteta rekla je da Oralni karcinom u ranom stadiju može proći neprepoznato jer u početku pacijent nema nikakve tegobe.

-Glavni rizični čimbenici su pušenje i konzumacija alkohola, a bolest se češće javlja u muškaraca iako je primijećen porast incidencije i kod žena. Ono što svaki pojedinac može učiniti je pitati svog stomatologa za pregled usne šupljine na oralni karcinom i ukloniti rizične čimbenike, rekla je Barbarić.

Današnja akcija samo je dio organiziranih događaja povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata u organizaciji Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju Hrvatskog liječničkog zbora zajedno s partnerskim ustanovama – Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za Stomatologiju KBC Zagreb, Klinika za stomatologiju KBC Rijeka, Medicinski fakultet u Splitu. Stomatološka poliklinika Zagreb i Dom Zdravlja Osijek. Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Ministra zdravstva RH prof.dr.sc. Milana Kujundžića.


Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI