Dnevni avaz: Švicarski Glencore želi kupiti posrnuli mostarski Aluminij

Dnevni avaz: Švicarski Glencore želi kupiti posrnuli mostarski Aluminij

Najveća svjetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinom Glencore, čije je središte u Švicarskoj, želi postati strateški partner posrnuloj mostarskoj kompaniji Aluminij kojoj zbog enormnih dugovanja, najviše za električnu energiju, odavno prijeti stečaj, piše u nedjelju sarajevski Dnevni avaz.

Prije nekoliko dana je uprava Aluminija naložila postupno gašenje proizvodnje jer je Eleketroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna u jednom trenutku obustavila isporuku električne energije tom poduzeću, zbog dugovanja od oko 141 milijuna eura. Ipak, u zadnji je trenutak osigurana struja za sljedećih 15-tak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u Aluminiju prolongirana, a oko 1000 radnika i dalje strepi za svoju sudbinu.  Uprava mostarske kompanije i Vlada FBiH, koja u toj tvrtki ima 44 posto vlasničkoga udjela, tragaju za starteškim partnerom koji je jedina nada za spas kompanije.

Kako javlja Dnevni avaz, pozivajući se na izvore u federalnoj  vladi, švicarski Glencore se zadnjih dana spominje kao najozbiljniji kupac Aluminija koji godinama grca u višemilijunskim  gubitcima. U švicarskom poduzeću vlasnički udjel imaju i Britanci. Godišnji promet kompanije je oko 150 milijardi dolara, poduzeće diljem svijeta upošljava oko 150 tisuća radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom „SwissMarine“. Mostarski  Aluminij posluje s Glencorom više od 20 godina. Preko te kompanije u Mostar dolazi glinica, a na svjetsko tržište odlaze aluminijski proizvodi.

U razdoblju kada je poduzeće vodio Mijo  Brajković, Aluminij je bio na korak do prodaje Glencoru , ali je u zadnji trenutak taj posao propao, po mnogima zbog otpora u Vladi  FBiH. Većinski vlasnik Aluminija su mali dioničari sa 44 i TLM iz Šibenika s 12 posto vlasničkih dionica, što je ukupno 56 posto vlasništva čime  kontroliraju  odlučivanje u  poduzeću. Višemilijunska dugovanja su glavna prepreka za prodaju Aluminija ili za ulazak strateškoga partnera.

Kako  piše Avaz , osim dugovanja prema  Elektroprivredi HZ HB od oko 141 milijun eura, nekadašnji  mostarski  gospodarski gigant duguje i dobavljačima oko 38 milijuna eura, a  poslovnim bankama oko 11 milijuna eura, što je ukupni  dug kompanije od oko 190  milijuna eura. Uprava Alumnija godinama upozorava kako kompanija nije konkurentna  na tržištu jer plaća najskuplju električnu energiju, ali taj problem nikada nije riješen.  Potencijalni strateški partneri poput  širokobriješkoga  FEALA  traže da im Vlada FBiH, koja je vlasnik dviju elektroprivreda  u FBiH, osigura nabavu električne energije po povoljnijoj cijeni, čime bi tvrtka postala konkurentnija ali iz Vlade  FBIH upozoravaju na slobodno formiranje cijena i otvoreno tržište.

U  ponedjeljak će u Mostaru biti održan sastanak zainteresiranih strana na kojem će biti prezentirani program i efekti financijske konsolidacije Aluminija te  revizorsko izvješće o  financijskom poslovanju kompanije.  (Hina)

Foto/Aluminij Mostar

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI