Smotra Sveučilišta u Zagrebu – mjesto za dobar odabir studija

Smotra Sveučilišta u Zagrebu – mjesto za dobar odabir studija

Sveučilište u Zagrebu tradicionalno organizira svoju smotru, a visoka pokroviteljica te tradicionalne manifestacije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u četvrtak na svečanosti otvorenja istaknula kako je smotra dobro mjesto za odabir studija i budućim studentima zaželjela da izaberu pravi studija za sebe.

Ovogodišnja smotra održava se od 22. do 24. studenoga u prostorima Studentskoga centra (SC) gdje se predstavljaju sve 34 sastavnice našega najvećeg i najstarijega sveučilišta u kontinuitetu nastave, ali i njihovi gosti s drugih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, a svoje programe predstavljaju i gosti iz Slovenije, ukupno oko 80 izlagača. Tako će svi zainteresirani moći dobiti informacije o studijima “iz prve ruke”, odnosno podrobnije i izravnije informacije od onih koje mogu iščitati u kvalitetnim brošurama koje su također za njih pripremljene.

Izvrsnost – jamstvo bolje budućnosti

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je kriterij izvrsnosti jamstvo bolje budućnosti i preduvjet za izgradnju društva znanja kojemu težimo. U vremenu izazova koji su pred nama, rekla je, obrazovanje ima veliku zadaću odgovoriti na njih kvalitetnim razmišljanjem i selektiranjem kako bi se došlo najboljih rješenja.

Smatra da se škole i sveučilišta trebaju prilagoditi novome vremenu i omogućiti učenicima i studentima da usvoje nove i praktične vještine kako bi bili konkurentni na tržištu rada u vremenu u kojemu su promjene intenzivne.

Glazbeni dio svečanosti bio je u potpunosti u znaku tamburice – hrvatskoga tradicijskog glazbala koje su brojnim okupljenima približili studenti Muzičke akademije zagrebačkoga Sveučilišta. Prema najavama, na Muzičkoj akadmiji će se od iduće akademske godine moći studirati tamburice po petogodišnjem pripremljenom studijskom programu.

Domaćin smotre rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras također je izdvojio kriterij izvrsnosti, te izrazio spremnost sveučilišta da odgovori na potrebe svih svojih studenata među kojima je posebice izdvojio studente s invaliditetom, te studente kojima je na bilo koji način otežano studiranje.

Po rektorovim riječima, za sveučilište je od velike važnosti i da studenti steknu međunarodno iskustvo te da se potiče njihova mobilnost. Ipak, upozorio je na “loš trend” odlaska visokoobrazovanih ljudi iz Hrvatske što se, ustvrdio je, mora promijeniti. Za to se pak, ocijenio je rektor, moraju stvoriti preduvjeti kako bismo mogli postići da se možemo usporediti s primjerima najbolje prakse u Europi i svijetu.

Rektor je posebice zahvalio predsjednici Republike za njezino pokroviteljstvo nad smotrom i za pozornost koju posvećuje promicanju obrazovanja.

SC – kultno mjesto Zagreba i Hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić rekao je kako je SC kultno mjesto Zagreba i Hrvatske za sve tijekom studiranja, a i u raznim razdobljima života.

Istaknuo je kako smotra šalje snažnu poruku o važnosti Sveučilišta u Zagrebu koje ove godine proslavlja 350. obljetnicu svoga kontinuiranog rada kao temeljena institucija koja je gradila i gradi hrvatski identitet i povijest hrvatskoga naroda.

Akademik Kusić posebice je čestitao rektoru Borasu što se na smotri predstavljaju, kako je rekao, različite i druge opcije studija i studijskih programa izvan Zagreba. Istaknuo je i kako je predsjednica Republike svojim dolaskom i pokroviteljstvom pokazala kolika je važnost obrazovanja.

Predsjednik HAZU smatra kako je za naš razvoj važno i potrebno da se suočavamo s onima koji su bolji od nas.

Izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja i njezina pomoćnica Ivana Franić rekla je da je Sveučilište u Zagrebu vodeće nacionalno sveučilište i čestitala na organizaciji ove tradicionalne i važne smotre.

Istaknula je kako je važna tema koja je sada “na dnevnom redu” pitanje financiranja sveučilišta i smatra kako će u tome veliku ulogu imati Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske.

Franić je podsjetila kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine osiguralo i nekoliko tisuća novih stipendija za studente koji studiraju u STEM području te za one slabijega socioekonomskoga statusa. Istaknula je i važnu činjenicu da su osigurane upisne kvote za pripadnike hrvatskoga naroda izvan Hrvatske i vjeruje da će se njihov broj povećati, a sada ih je samo 12.

Po riječima pomoćnice ministrice znanosti, važna zadaća je i internacionalizacija studijskih programa i s tim u vezi je i spomenula kako je za projekte internacionalizacije studijskih programa osigurano 40 milijuna kuna.

Okupljene u Francuskom paviljonu SC-a pozdravili su i neposredni domaćin sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak i izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Katarina Milković.

Na kraju svečanosti predsjednica Republike je s domaćinom rektorom Damirom Borasom i članovima njegova rektorskog kolegija obišla smotru. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI