SVETIŠTE MAJKE BOŽJE REMETSKE: Marijana Petir još jednom pokazala da pripada narodu

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE REMETSKE: Marijana Petir još jednom pokazala da pripada narodu

Početak proštenjarske ili hodočasničke godine u svetištu Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama okupio je svećenike i vjernike remetskoga dekanata, te druge hodočasnike 22. travnja na Uskrsni ponedjeljak.

Uz karmelićane, te još desetak svećenika iz drugih župa, misno slavlje predvodio je provincijal Družbe Isusove o. Dalibor Renić. Sa snažnom porukom na putu do Emausa oslikao je ljudski životni hod koji se mijenja nakon Kristova Uskrsnuća. Tradicionalno, hodočasnici su došli u narodnim nošnjama, bilo kulturna umjetnička društva ili pojedinačno, a predvodila ih je Folklorna izvorna skupina “Remete” (FIS). Tu su još pristigli hodočasnici u šestinskoj, zatim slavonskoj narodnoj nošnji.

Iz godine u godinu sve više hodočasnika dolazi na taj dan u svojoj narodnoj nošnji koju su donijeli iz svojih krajeva, pa ih je bio u imotskoj, kupreškoj, livanjskoj i drugim narodnim nošnjama.

Na hodočašću je sudjelovala europarlamentarka Marijana Petir koja ujedno čitala poslanicu.

Poslije mise u zajedničkom druženju dala je podršku u očuvanju tradicije, posebice čuvanju narodne nošnje, običaja i folklora.

Štoviše, umješno je u plesu pokazala da i sama pripada hrvatskoj tradiciji i običajima koje poznaje, te je pohvalila čuvare i promicatelje hrvatskoga kulturnog blaga.

Brojni hodočasnici cu se fotografirali s Marijanom Petir te joj nastojali reći današnje probleme s kojima se suočavaju u društvu, ponajprije da zastupnik naroda mora biti među narodom.


Autor/Totalno.hr/Foto i video/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI