Ruska svemirska agencija čestitala SpaceX na uspješnom letu

Ruska svemirska agencija čestitala SpaceX na uspješnom letu

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

“Želio bih pozdraviti svoje američke kolege”, izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS no uspješno jučerašnje lasniranje donijelo je prekretnicu.

Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu” letova s posadom, dodaje se.

U kontekstu rastućih napetosti i zmeđu Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijek primjer međunarodne suradnje. (Hina)

Foto: NASA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI