Švedski znanstvenici : Fotografija odaje jeste li bolesni

Švedski znanstvenici : Fotografija odaje jeste li bolesni

Švedski znanstvenici utvrdili su da se na temelju fotografije lica u više od 80 posto slučajeva može utvrditi jeli neka osoba bolesna ili nije.

Ljudima čini se prilično dobro polazi za rukom utvrditi je li neka osoba bolesna i treba li je zaobilaziti, zaključili su švedski znanstvenici na temelju istraživanja u kojemu su ispitanicima davali fotografije osoba s pitanjem misle li da je ta osoba bolesna.

Suočeni s fotografijama bolesnih i zdravih osoba ispitanici su s 81-postotnom točnošću izdvojili bolesne osobe, objavio je tim švedskog instituta Karolinska u Stockholm.

Tim predvođen neuroznanstvenikom Johnom Axelssonom zarazio je bakterijom koli, koja izaziva upalni odgovor, dobrovoljce dok je kontrolna skupina dobila placebo injekciju.

Dva sata nakon injekcije dobrovoljci su fotografirani i potom su slike pokazane sudionicima istraživanja. Znanstvenike je zanimalo i koja su specifična obilježja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave.

U drugom krugu istraživanja fokusirali su se na vizualne simptome bolesti na licu.
To je uključivalo blijede usnice i ten, sjajnu ili prošaranu kožu, spuštene kutove usana i otečene ili crvene oči. S iznimkom sjajne ili prošarane kože svi su ispitanici naveli preostale faktore kao one na temelju kojih su prepoznali bolesne na fotografijama.

Znanstvenici u radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the British Royal Society B upozorili su da oslanjanje samo na vizualnu analizu može biti pogrešno.

Lica tužnih ili umornih osoba primjerice mogu biti zamijenjena za bolesna. Taj fenomen koincidira s drugim studijama koje sugeriraju da se u društvu često izbjegavaju umorne osobe.

Autor/H/B.B./Foto/pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI