Ministar Božinović sudjelovao na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Brodsko-posavske županije

Ministar Božinović sudjelovao na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Brodsko-posavske županije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ) sudjelovao je na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Brodsko-posavske županije predajom potvrde da više ne spada u minski sumnjivo područje.

“Brodsko-posavska županija u potpunosti je isključena iz minski sumnjivog područja u što je posljednjih godina uloženo 203 milijuna kuna. Pred kraj razminiranja, preostalo cjelokupno poljoprivredno zemljište razminirano je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ustrajno nastavljamo raditi na jednom od prioriteta Vlade, a to je Hrvatska bez mina” rekao je ministar Božinović te dodao kako su početno minama bile zagađene površine 14 naših županija, a potkraj svibnja ove godine, kada su na području Okučana dovršeni posljednji poslovi razminiranja, minski je sumnjivo 6 županija manje. Tom prilikom ministar je simbolično uručio “zadnju minu” načelniku Općine Okučani. Od 1998. godine na području Brodsko – posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od kojih 10 smrtno. Obavljajući hrabro i nesebično zahtjevan i rizičan posao razminiranja, život je u toj županiji izgubilo i četvero pirotehničara.

“Posljednje smrtno stradavanje na razini države dogodilo se potkraj 2016. godine, upravo ovdje, u Brodsko – posavskoj županiji. No od tada – izuzetno je važno naglasiti – nije bilo minskih nesreća ni incidenata. To smatram najvećim uspjehom protuminskog sustava ostvarenim prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja sto implicira i sigurnost pirotehničara.“ zaključio je ministar Božinović.

Svečanost predaje potvrde o isključenosti Brodsko – posavske županije iz minski sumnjivog prostora održana je u Županijskoj vijećnici, a pored ministra Božinovića nazočili su i Danijel Marušić župan Brodsko – posavske županije, Đurđa Adlešič predsjednica Upravnog vijeća HCR-a te Zdravko Modrušan ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI