Trump: svatko može pokrenuti rat, a samo “najhrabriji” biraju mir

Trump: svatko može pokrenuti rat, a samo “najhrabriji” biraju mir

Američki predsjednik Donald Trump kazao je, u govoru na Općoj skupštini UN-a u utorak, kako svatko može pokrenuti rat, dok samo “najhrabriji” biraju mir, pri čemu je istaknuo da nije cilj SAD-a voditi “beskonačne ratove”.

“Dok svatko može ratovati, samo najhrabriji odabiru mir”, rekao je Trump s pozornice UN-a. “Američki cilj nije voditi te beskonačne ratove”.

Američki je predsjednik poručio da je SAD “daleko najjača zemlja na svijetu. Nadajmo se da nikada neće morati upotrijebiti tu silu”.

Trump je u svom govoru kritizirao globalizam koji je imao “religijsku privlačnost prošlim vođama, zbog čega su ignorirali vlastite nacionalne interese”.

To je, smatra američki predsjednik, pogrešno jer “mudri vladari”, uvijek stavljaju dobro svoje nacije na prvo mjesto.

Američki je predsjednik kazao kako SAD “ne želi konflikt ni s jednom drugom zemljom”, već “želimo mir, suradnju i obostranu korist sa svima, ali nikada neću doživjeti neuspjeh u obrani američkih interesa”.

“Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom. Ako želite demokraciju, čuvajte svoj suverenitet. Ako želite mir volite svoju naciju”, poručio je Trump.

“Svijet ne pripada globalistima, on pripada patriotima”, zaključio je Trump i naglasio da svaka zemlja ima svoju baštinu koja ju čini jedinstvenom.

Trump je u svom govoru izravno optužio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja, za koje su odgovornost preuzeli proiranski, jemenski pobunjenici Huti.

Optužio je Iran za “krvožednost” te je govorio o “četiri desetljeća neuspjeha” Irana, nakon Islamske revolucije.

Pozvao je iranske vođe da “konačno stave iranski narod na prvo mjesto”, optuživši Iran za “fanatični” cilj da se domogne nuklearnog oružja.

Iran uvjetuje pregovore sa SAD-om, američkim povratkom nuklearnom sporazumu iz 2015., a Trump je na Općoj skupštini branio povlačenje iz sporazuma i nametanje sankcija Iranu.

“Režim je pojačao nasilje i neizazvane” napade, tvrdi Trump. On je obećao da će jačati sankcije protiv Irana sve dok Teheran ne promijeni stajalište.

“Sankcije neće biti ukinute sve dok Iran bude imao prijeteći stav. One će biti ojačane”, rekao je.

Američki je predsjednik upozorio s pozornice UN-a Kinu da je vrijeme zlouporabe na području međunarodne trgovine prošlo, a također je pozvao Peking da zaštiti demokratski način života u Hong Kongu.

Snažno kritizirajući kineske trgovinske prakse, ipak je izrazio nadu da će dvije ekonomske supersile postići sporazum kojim će se okončati njihov trgovinski spor.

Istaknuo je i važnost denuklearizacije Sjeverne Koreje, te rekao da Sjedinjene Države izbliza prate stanje u Venezueli.

“Građani Venezuele, uhvaćeni u zamku u tom košmaru, znajte da je čitava Amerika ujedinjena iza vas. Čekamo dan kada će se uspostaviti demokracija, kada će Venezuela biti slobodna i kada će sloboda prevladati na čitavoj hemisferi”, kazao je Trump.

Rekao je i kako se nada da će zaključiti “izvanredni” trgovinski sporazum s Velikom Britanijom, u trenutku kada ona izađe iz EU-a.

“Usko surađujemo s premijerom Borisom Johnsonom na izvanrednom trgovinskom sporazumu”, istaknuo je.

Američki je predsjednik ocijenio smješnima rasprave o opozivu, negirajući ponovno da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi pokušao naškoditi svojem demokratskom protivniku Joeu Bidenu.

“Mislim da je to smiješno, to je lov na vještice”, rekao je Trump pri dolasku na skup UN-a.

Na pitanje je li vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskija tijekom telefonskog razgovora u srpnju da pokrene korupcijsku istragu o Bidenu i njegovom sinu u zamjenu za američku vojnu pomoć, Trump je odgovorio: “Ne, nisam”.

Biden, bivši potpredsjednik, čiji je sin Hunter radio za kompaniju koja istražuje plin u Ukrajini, glavni je kandidat u demokratskoj utrci za predsjedničku nominaciju koji bi se mogao suočiti s Trumpom na izborima 2020. (Hina)

Foto: UN/ Anadolu Agency/Getty

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI