SVAKA ČAST KRALJICE! Hrvatska policajka Nataša Rogić uspješno otrčala 171 kilometar oko Mont Blanca

SVAKA ČAST KRALJICE! Hrvatska policajka Nataša Rogić uspješno otrčala 171 kilometar oko Mont Blanca

Hrvatska policajka Nataša Rogić jedna je od najboljih ultrašica u državi te je drugi put istrčala ultra trail utrku na Mont Blancu nakon 45 sati, 40 minuta i 19 sekundi, jednu od najtežih utrka, izvjestio je MUP.

Prije dvije godine policijska službenica za odnose s javnošću Policijske uprave istarske Nataša Rogić završila je jednu od najprestižnijih i najtežih trail utrka UTMB, a ove se godine ponovno uspjela plasirati.

Nataša se na svoju 171 kilometar dugu avanturu uputila u petak u 17 sati iz francuskog mjesta Chamonixa, a trčala je po planinskom masivu s preko 10.000 metara visinske razlike nadmorske visine. Svega 2.300 trkača dobilo je ove godine priliku iskušati svoju izdržljivost u surovim uvjetima ispod vrha Mont Blanc. Svoje mjesto među elitnim trkačima Nataša je zaslužila marljivo skupljajući bodove sudjelovanjem na trail i ultra trail utrkama u Hrvatskoj, čime je zaslužila biti među onima koji uopće dobiju mogućnost prijaviti se na natjecanje. Nakon što je udovoljila bodovnim zahtjevima, nažalost nije imala sreće na lutriji u siječnju kojom se biraju sudionici utrke, no povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj, omogućila joj je da u lipnju, na dodatnoj lutriji, ipak osvoji svoje mjesto među najelitnijim trail trkačima.

”Još uvijek slažem dojmove, a moram nadoknaditi i dosta sna, no srce mi je puno. Obranila sam naše boje i sretno stigla do cilja, unatoč virozi koja me mučila par dana prije utrke i bolovima u zglobu gotovo 100 kilometara. Na samom početku mi se pojavio problem s disanjem, da li zbog visinske razlike, uzbuđenja ili pak straha kako ću ja to, no pokušala sam odmaknuti crne misli i krenula sam dalje, polako s noge na nogu ”, ispričala je policijska službenica nakon što se malo naspavala. Kako kaže, staza je na pojedinim dijelovima bila izrazito teška, teža nego prošli put, a iako je danju bilo sunčano, jak vjetar podizao je s tla prah koji joj je smetao očima.

”Nakon 30. kilometra na stazi sam ugledala trkača iz Osijeka Petra Šokčića, a nakon toga se pojavio i moj prijatelj Andrej Vadlja pa smo svi troje nastavili put do 50. kilometra gdje je bila okrijepa. Tu nas je sustigao i Franjo Korić, još jedan prijatelj iz Primorsko-goranske županije, s kojim sam se ovog ljeta i pripremala za utrku pa smo zajedno nastavili dalje sve do cilja. Zbog izrazito dugih, teških i strmih nizbrdica kojih kod nas nema, počela sam osjećati bol u zglobu lijeve noge. Trpjela sam je do kraja jer odustajanje nije bila opcija. A kao da bol u zglobu nije bila dovoljno, nakon 100. kilometra, nakon vrha Col Ferret u Švicarskoj, udarila sam u trku nizbrdo istom nogom u kamen pa sam ozlijedila i palac”, prisjetila se Nataša koja je utrku nastavila dalje u nešto sporijem ritmu. Nije se željela predati, a u tom su joj pomogli prijatelji s treninga i navijači iz Hrvatske koji su ih putem bodrili i bili im potpora. Franjina potpora Martina Pelozo i Andrejeva potpora Vedran Mohorovičić bodrili su i Natašu, a kako kaže, bez njihove pomoći i pozitive, sve bi bilo puno teže. ”Hvala im na pomoći, a hvala i mojim prijateljima, kolegama i rodbini koji su me od doma bodrili putem poruka i poziva. Također bih željela zahvaliti i Ministarstvu unutarnjih poslova, Regionalnom klubu IPA Istra i Turističkoj zajednici Grada Rovinja koji su mi omogućili da još jednom nastupim na ovom prestižnom natjecanju”, poručila je policijska službenica.

Utrka UTMB prolazila je najljepšim planinskim dijelovima Francuske, Italije i Švicarske. Od oko 2.300 trkača koliko ih se okušalo na najzahtjevnijoj stazi, čak 800 ih je odustalo. Policijska službenica Nataša Rogić sretno je stigla do cilja nakon 45 sati, 40 minuta i 19 sekundi. Nakon što je drugi put istrčala krug oko drugog najvećeg vrha u Europi, Mont Blanca, sljedeći izazov joj je osvojiti sam Mont Blanca.

”Ideja je pala pa mi sada preostaje proći obuku, trenirati i vidjeti hoću li ostvariti svoje snove”, rekla je Nataša, a kolege diljem hrvatske policije joj u tome žele svu sreću te upućuju čestitke na uspjehu.

Nataša Rogić je na utrci sudjelovala kao jedina žena iz Hrvatske i jedna od samo devet trkača koji su branili hrvatske boje.

Foto: privatni album, UTMB

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI