Prosvjed na Rivi: Hrvatskoj je potrebna suverenistička, a ne sluganska politika, “Našom voljom ste u Sabor ušli, našom voljom ćete iz njega i izaći. U petak vam je posljednja šansa”

Prosvjed na Rivi: Hrvatskoj je potrebna suverenistička, a ne sluganska politika, “Našom voljom ste u Sabor ušli, našom voljom ćete iz njega i izaći. U petak vam je posljednja šansa”

Na prosvjednom skupu u četvrtak navečer na splitskoj Rivi izraženo je protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije za koju je ocijenjeno da se njome u Hrvatskoj nameće novi totalitarizam, te je zatraženo vođenje suverenističke hrvatske politike, a ne, kako je rečeno, sluganske kakvu provodi aktualna vlast.

19:00 -Za govornicu je stala odgojiteljica predškolske djece i teta u vrtiću te majka troje djece.

“Danas sam ovdje jer ne želim da HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. Dosta mi je da mi premijer Andrej Plenković i mediji podmeću da ne znam zašto sam ovdje. To je konvencija koja će zlostavljati mene, moju djecu i vašu djecu”, naglasila je.

“Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju”, poručila je.

Naglasila je da su spol i rod istovjetni.

Saborskim zastupnicima je poručila – “našom voljom ste u Sabor ušli, našom voljom ćete iz njega i izaći. U petak vam je posljednja šansa da pokažete kako vam je interes naroda važniji od osobne koristi”.

18:47 -“Ne želim više slušati laži Andreja Plenkovića. Andreje, vidiš li Hrvatsku. Gdje si? Lažeš o pravnoj valjanosti interpretativne izjave. Kroz pravosuđe i obrazovanje morat će se provoditi rodna ideologija”, poručila je iduća govornica.

Na njezine riječi okupljeni prosvjednici povikivali su “Izdaja, izdaja!”.

“Kao što ratifikacija neće zaštititi žrtve nasilja, tako interpretativna izjava neće zaštititi moje građansko pravo da mi nitko teorije ne može nametati kao neupitnu istinu”, naglasila je govornica.

“Želim da hrvatski zakoni štite sve žrtve nasilja. Očekujem da štite i moje pravo da kažem da je spol biološki određen kao muški i ženski i da su spol i rod istovjetni i sve to bez straha od progona, difamacije, ponižavanja i tužbi u ime antidiskriminacije”, dodala je.

I ona je na kraju poručila da očekuje od zastupnika u petak da ne podrže ratifikaciju Istanbulske konvencije.

18:36 Đuro Glogoški poručio je jasnu potporu daje onima koji su protiv Ratifikacije. “Interpretativna izjava može biti na snazi 4+4 godine, a nakon toga se rodna ideologija uvodi u obrazovni sustav Hrvatske”, istaknuo je.

18:25 Druga govornica Ivana Haberle, poručila je da ona zna čitati i da joj nije potreban Plenković kako bi razumjela Istanbulsku konvenciju.

“Dok se Plenković liječio od anemije, ja sam previjala hrvatske branitelje”, poručila je.

Poručila je kako očekuje da HDZ-ovi zastupnici dignu ruku protiv Istanbulske konvencije te da djelima pokažu da su demokršćani.

18:20- “Hrvatice i hrvati, dobra vam večer. Hvaljen Isus i Marija”, rekao je okupljenima Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije te ukratko prepričao svoj ratni put, od odlaska u Domovinski rat do zarobljavanja i zatočeništva u Glini. “To svo trpljenje daje mi za pravo da danas ovdje kažem dosta!”, poručio je.

“Dosta nasilja nad ženama i djecom. Dosta nasilja nad svima nama. Dosta ovoj HDZ-ov vlasti koja se skriva iza najranjivijih žena i djece”, poručio je.

Okupljeni su nakon toga povikivali “Izdaja, izdaja!”.

Zapitao se tko ima pravo hrvatskom narodu nametati rodnu ideologiju i promjenu Ustava?

“Mi znamo da je iznad Ustava samo dragi Bog”, poručio je.

“Ne treba nam Istanbulska konvencija i europski policajac Grevio”, dodao je.

“Očekujem od zastupnika HDZ-a da sutra podignu ruku protiv Istanbulske konvencije”, poručio je.

18:14- Okupljeni skandiraju “Ovo je Hrvatska”, “U boj, u boj za narod svoj!” i “Oj hrvatska mati”.

18:11 -Prosvjed je počeo uvodnim pozdravom i intonacijom hrvatske himne.

Od 18 sati na splitskoj Rivi održava se prosvjed građanske inicijative ”Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”. Nije to jedini prosvjed protiv tog dokumenta kojeg je Vlada uputila u Sabor i o kojem će saborski zastupnici glasovati u petak.

“Želimo poručiti Vladi da vlast pripada narodu, da smo ih mi izabrali, da zastupnici zastupaju volju naroda i da se ne mogu oglušiti na tolike poruke građana koji kažu da nisu zadovoljni ratifikacijom Istanbulske konvencije”, rekla je jedna prosvjednica.

“Smeta mi puno toga, naročito ova politika koja se vodi protiv čovječanstva”, dodala je druga prosvjednica.

Ovim se skupom poručuje NE Istanbulskoj Konvenciji, ideologiziranju i novom totalitarizmu. Do sada nas je Plenković napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba provoditi potpuno suprotnu suverenističku politiku poput naših susjeda Mađara, Poljaka i Austrijanaca. Nemamo više vremena za život u postojećem državnom poretku. Zato trebamo novi izborni zakon jer aktualni generira upravo ovakve političare koje danas imamo na vlasti. Ovaj skup je poruka aktualnim vlastodršcima. Neka probaju ignorirati svoj vlastiti narod i ovaj put! A onda više neće biti puna samo splitska Riva nego svi trgovi u Hrvatskoj – podvukla je Bilač.

Prosvjednici su stizali iz svih dijelova zemlje, besplatan prijevoz organiziran je iz brojnih dalmatinskih gradova i Zagreba, a udruga Radio Taxi Split najavila je kako će također besplatno voziti građane na prosvjed. Iz policije su obavijestili kako je cijeli skup prošao bez izgreda i da nije bilo potrebe za njihovim postupanjima.

– Imam zdravi razum, loše je sve u pozadini. To je degradacija žena, to je baš protiv žena i djece. Učiteljica sam. Znam kako treba odgajati djecu, treba ih učiti što valja i što ne valja. A u konvenciji je sve ono što ne valja – djeca se trebaju dodirivati, curice jedna drugu i međusobno s dječacima. Dosta sam čitala i upoznala se s tim što rade druge zemlje rade. To ne želim svojoj unučadi i školskoj djeci, želim da žive u radosti i veselju – otkrila nam je razloge podrške neizglasavanju konvencije gospođa Tomislava iz Splita, a svoje mišljenje s nama je podijelila i Merica Vuković iz Bajnica.

– Ne slažem se s politikom svih vlada dosad. Djeca nam moraju bježati iz države, branitelji se nisu zato borili. Ne mogu gledati što nam rade od zemlje, boli me jad u koji su nas uveli. Prije godinu dana sam govorila da će nam Istanbulska uvesti rodnu ideologiju koja nije fantazija nego stvarnost. Imam prijatelje u Švedskoj i Finskoj, iz prve ruke znam što se tamo događa. Sodoma i Gomora. Ne želim takvu budućnost za svoje četvero djece i dvoje unučadi – ispričala je novinarima Poljičanka koja je u Split došla samo zbog prosvjeda.

Autor/B.B./Izvor/Jutarnji.hr/Dnevnik.hr/Foto/DL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI