Kandidati političke platforme Možemo!: “Podrškom Vučiću HDZ nas čini suučesnicima Vučićeva režima. “To nije dovoljno odšutjeti, tome se treba usprotiviti”

Kandidati političke platforme Možemo!: “Podrškom Vučiću HDZ nas čini suučesnicima Vučićeva režima. “To nije dovoljno odšutjeti, tome se treba usprotiviti”

Kandidati političke platforme Možemo! Danijela Dolenec i Bojan Glavašević upozorili su u petak na licemjernu politiku HDZ-a nakon što je Mladež Europske pučke stranke (EPS), čiji je potpredsjednik Karlo Ressler, potpisala pismo podrške srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Danas je mladež EPS-a uputila pismo podrške srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, neposredno prije izbora koji se održavaju ove nedjelje. Za domaću javnost od interesa je činjenica da u vrhu EPS-a sjedi Karlo Ressler, mlada uzdanica i europsko lice HDZ-a, rekla je Dolenec na konferenciji za novinare ispred sjedišta HDZ-a.

Takav potez Dolenec je ocijenila “izrazom vrhunskog cinizma i prijezira HDZ-a prema vlastitim biračima”, jer kod kuće potiče nacionalizam i nesnošljivost prema Srbima i drugim manjinama, a istovremeno ne trepću kod davanja potpore i europskog legitimiteta nedemokratskoj vladavini Vučića u Srbiji.

Dolenec je istaknula kako je Mladež EPS-a uputila pismo u kojem ne spominje kontekst izbora u Srbiji, koji su svedeni na formalnost produljenja Vučićeve vlasti, nego je pozvala na sudjelovanje “u toj namještenoj utakmici”.

“Podrškom Vučiću HDZ nas čini suučesnicima Vučićeva režima, a tome želimo reći – ne. Mi stojimo u solidarnosti s građanima Srbije i s aktivisticama i aktivistima koji se bore za miroljubivu, europsku i demokratsku Srbiju”, poručila je Dolenec.

Glavašević je kazao da odnos prema Vučiću mora biti temeljen na povijesnoj istini i današnjoj stvarnosti. Vučića je nazvao “zlotvorom” jer je bio jedan od najgorih ratnih huškača, koji je na okupiranoj Baniji potpirivao mržnju.

“Današnja je stvarnost da Vučić guši demokraciju u Srbiji, a HDZ prema njemu, baš kao i prema Viktoru Orbanu, nastupa ulizivački i sluganski, umjesto da Hrvatsku pozicioniraju na stranu pravde i istine”, kazao je.

Glavašević je odgovorio i na tvrdnju potpredsjednice HDZ-a Zdravke Bušić da se Mladež HDZ-a izuzela iz tog pisma, kazavši da nije dovoljno izuzeti se u slučaju kada europska stranka Vučiću daje legitimitet.

“To nije dovoljno odšutjeti, tome se treba usprotiviti”, rekao je Glavašević dodavši da u javnosti nigdje nije dostupna informacija o tom izuzeću. (Hina)

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI