SUROVA STVARNOST RUSKE INVAZIJE! Najnoviji zločini u Ukrajini bili su neizbježni i neće biti posljednji

SUROVA STVARNOST RUSKE INVAZIJE! Najnoviji zločini u Ukrajini bili su neizbježni i neće biti posljednji

Nikad više, fraza koja se često izgovara nakon zločina protiv čovječnosti, u praksi gotovo nikad ne znači nikad više.

Mučni prizori masovnih grobnica i ubijenih civila u Ukrajini ovog vikenda, otkriveni povlačenjem ruskih vojnika iz Kijeva, vraćaju svijet na neke od najokrutnijih zločina čovječanstva.

U nedjelju je ekipa CNN-a vidjela najmanje desetak mrtvih u vrećama za tijela nagomilane u masovnoj grobnici u gradu Buča, sjeverozapadno od glavnog grada. Stanovnici su rekli da je tamo pokopano oko 150 ljudi, dok je gradonačelnik dan ranije u javnim izjavama rekao da bi tamo moglo biti pokopano do 300 žrtava. CNN nije mogao neovisno provjeriti te brojeve niti identitete i nacionalnosti onih koji su pokopani u grobu.

Razorne scene uslijedile su nakon pojavljivanja slika koje je snimila agencija France-Presse u istom gradu na kojima se vide tijela najmanje 20 civila postrojenih u jednoj ulici. Neki su bili okrenuti prema dolje. Drugi su se srušili na leđa, otvorenih usta od užasa. Jednom čovjeku ruke su bile vezane na leđima. Drugi je ležao sam, pored svog bicikla na travnatom nasipu. Rusija je – suočena s kakofonijom globalne odbojnosti – karakteristično optužila Ukrajinu za lažiranje užasnih scena. CNN nije mogao neovisno potvrditi detalje oko smrti muškaraca.

Možda postoji mala šansa da će takve užasne snimke postati simbol prekretnice u ratu katalizirajući snažniju zapadnu akciju i novu diplomatsku predanost koja bi mogla dodatno okrenuti tok sukoba protiv Rusije.

Ali jedini zamislivi način na koji bi ukrajinski civili mogli biti sigurni je ako se zapadne snage umiješaju u sukob ili ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada obustavi svoj napad.

Nijedno se vjerojatno neće dogoditi – ne samo zato što je Zapad nametnuo ograničenja vlastitom djelovanju kako bi izbjegao izravan sukob s nuklearno naoružanom Moskvom. A ruski vođa je živote civila na svoj način uvijek doživljavao kao jeftine.

Ipak, dokazi o zločinima naglašavaju tragičnu spoznaju da takvo zlo nije samo povijesno naslijeđe davno prošlih ratova.

To će natjerati vođe i građane da zapitaju – ili potisnu – istu moralnu dilemu s kojom su se prethodne generacije suočavale uglavnom u retrospektivi: zašto nije učinjeno više da bi se nevini spasili od takvog užasa?

Svijet ne treba biti šokiran

Beživotna tijela civila, očito ubijenih u stilu pogubljenja, razbacana po ulicama Buče, donijela su šokirane tweetove i komentare svjetskih čelnika.

Ali strašne scene ne bi trebale šokirati nikoga tko je upoznat s Putinovom brutalnom taktikom i stvarnošću bezosjećajnog kopnenog rata.

Umjesto toga, oni su gotovo neizbježan rezultat opake i ilegalne invazije na suverenu naciju, uzvratne reakcije pretučene ruske vojske koja nije očekivala mnogo borbe i zastrašujućih doktrina Kremlja koje su zasule pokolj na Čečeniju i Siriju, kao način totalnog rata iz 1940-ih odvija se 20 godina u 21. stoljeće.

Oni izviru iz istih okrutnih impulsa kao i bombardiranje gradova i bolnica, stambenih blokova i skloništa od zračnih napada od strane ruskih snaga u operaciji koja većini svijeta izgleda kao pokušaj brisanja Ukrajine s karte.

Prije tjedan dana, Washington je bio u buni zbog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da Putinova očigledna zlodjela znače da je on “mesar” koji ne bi trebao ostati na vlasti. Sada se njegov navodni gaf čini manje verbalnim lapsusom u vezi s promjenom režima, za koji SAD kaže da ga neće pokrenuti, nego pronicljivom moralnom presudom.

Zelenski poziva da se ‘takvo zlo’ iskorijeni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izdao je svoj najnoviji, najžešći poziv na dodatne akcije kako bi spasio svoj narod nakon što je užas u Buči zahvatio svijet.

“Svijet je već vidio mnogo ratnih zločina. U različito vrijeme. Na različitim kontinentima. Ali vrijeme je da učinimo sve što je moguće da ratni zločini ruske vojske budu posljednja manifestacija takvog zla na zemlji”, rekao je.

Potresna izjava Zelenskog u videoobraćanju bila je varijacija na poznati refren – nakon zločina od Sirije do Kambodže i Ruande do Bosne u posljednjih 50 godina, a datira još od nacističkog holokausta – da se takva nečovječnost nikada ne smije dopustiti opet slobodna vladavina.

Ipak, ovaj sukob u Ukrajini podložan je istim upozorenjima i ograničenjima globalnog djelovanja za zaštitu civila od tirana kao i mnogi drugi – uključujući trenutnu kinesku represiju nad Ujgurskim muslimanima ili nedavni genocid u Mjanmaru protiv Rohingya.

Zapadu jednostavno nedostaje politička volja, potpuna vojna predanost, međunarodni pravni mandat – ili prihvaćanje geopolitičkih posljedica koje bi uslijedile – da poduzme intervencije kako bi spriječio široko rasprostranjene ratne zločine.

Najhitnije pitanje sada je hoće li pojedinačne tragedije civila koji su nemilosrdno ubijeni u Ukrajini učiniti nešto da ublaže širu tragediju sukoba koji je neizravno doveo do njihove smrti.

Narod Ukrajine ostavljen je otvoren za takve odmazde otkako su Biden i drugi zapadni čelnici odlučili da bi izravna, vojna intervencija u sukobu – uključujući uspostavu zona zabrane letova nad Ukrajinom koja nije članica NATO-a – mogla izazvati vruću rat s Rusijom, što bi riskiralo nuklearnu eskalaciju koja bi ugrozila cijelo čovječanstvo.

Dugoročno gledano, takve procjene mogu biti razborite. Prva dužnost izabranog vođe je sigurnost i sigurnost vlastitog naroda.

Putin jasno razumije dilemu Zapada. Njegovo zveckanje nuklearnom sabljom na početku invazije, na primjer, izazvalo je široku uzbunu na Zapadu i nagađanja o mentalnom i emocionalnom stanju čovjeka s prstom na ruskom nuklearnom gumbu.

Dok je SAD dostavio ogromne količine protutenkovskih i protuzračnih projektila Ukrajini, zabrinutost zbog zadiranja preko nevidljive crvene linije i provociranja Putina navela je Bidena i druge čelnike NATO-a da osujeti plan Poljske da pošalje mlaznjake iz sovjetskog doba u pomoć Piloti Zelenskog uspostavljaju dominaciju na nebu.

Sljedećih nekoliko dana odredit će hoće li horor vikenda dovesti Bidena do ivice bliže toj granici. Prije nego što su se pojavile vijesti o zločinima u Buči, izvori su Jimu Sciuttu i Kaitlan Collins iz CNN-a rekli da su SAD spremne olakšati prijenos tenkova T-72 iz sovjetske ere u Ukrajinu.

Svjetski čelnici žale za vikendom užasa

Neposredan praktični učinak strašnih snimaka iz Buče bio je potaknuti užasnutost i osudu zapadnih vlada, zahtjeve za istragom ratnih zločina i obećanja o još oštrijim sankcijama Putinovom režimu.

Moguće je da bi pad u još dublji užas u Ukrajini ovog vikenda mogao pokrenuti neku službenu istragu ratnih zločina. Ali tribunal UN-a u Haagu ne vodi suđenja u odsutnosti. Dakle, pravda bi u najboljem slučaju mogla biti daleko. I dok postoji vrijednost za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina i za držanje onih koji su niži u lancu zapovijedanja odgovornima, teško je vidjeti bilo kakve okolnosti u bliskoj budućnosti u kojima bi Rusija predala Putina.

Svaka akcija Ujedinjenih naroda sigurno bi se suočila s vetom u Vijeću sigurnosti od strane Rusije. Još jedan od pet stalnih članova vijeća, Kina, također bi vjerojatno smatrala da bi takve istrage bile potencijalno prijeteće s obzirom na svoje loše stanje ljudskih prava.

Ta ograničena mogućnost odgovornosti znači da bi Zapad mogao posegnuti za svojim najpoznatijim alatom – više sankcija protiv Rusije, ljudi oko Putina i samog ruskog čelnika. Navodna zlodjela u Ukrajini također će sigurno dovesti do više zahtjeva od zapadnih čelnika da pošalju više smrtonosne pomoći vladi u Kijevu. Još je teže vidjeti da se Rusiji dopusti povratak u redovite diplomatske aktivnosti sa zapadnim čelnicima, barem dok je Putin na vlasti.

No, unatoč snazi ​​zapadnih protuoklopnih i protuzračnih projektila, iscrpljujućim troškovima koji se nameću ruskoj ekonomiji i statusu parija koji sada stigmatizira Rusiju, malo je dokaza da će na Putina utjecati da odustane od civila. To jednostavno nikada nije bio dio njegovog karaktera u više od 20 godina moćne vladavine.

I dok se čini da se ruske snage pregrupiraju od Kijeva – čimbenika u otkrivanju zločina koje su očito ostavili za sobom – Putin daje sve naznake da se uvlači u dugotrajni rat zacementiran na istoku Ukrajine.

Dakle, bijes je, za sada, dominantna reakcija Zapada.

Britanski premijer Boris Johnson nazvao je napade na nevine civile “preziranim” i obećao pravdu na Međunarodnom kaznenom sudu. Govoreći za CNN “State of the Union”, američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je rekao da su slike mrtvih civila “udarac u želudac” i obećao da će SAD dokumentirati ratne zločine Rusije i tražiti odgovornost. Španjolski premijer Pedro Sánchez izrazio je “užas, bol i bijes”. Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da su ga fotografije “začudile”.

Nema sumnje da su izrazi gađenja bili iskreni. Ali u ovakvim trenucima svjetski se čelnici često doimaju uhvaćeni u natjecanjima tko može zabilježiti najviše užasa u procesu retoričke inflacije koja skriva prava pitanja o kojima je riječ.

Johnson je, na primjer, upozorio da “nikakvo poricanje ili dezinformacije iz Kremlja ne mogu sakriti ono što svi znamo da je istina – Putin je očajan, njegova invazija propada, a ukrajinska odlučnost nikada nije bila jača.”

No ništa što je Johnson rekao vjerojatno neće promijeniti nemilosrdni pristup ruskog čelnika i njegovu spremnost da civilima nanese najbrutalniju bol. Pouke povijesti i strateška ograničenja Zapada također znače da je gotovo sigurno da su užasne scene otkrivene u Buči ovog vikenda daleko od posljednjeg ili najgoreg zločina protiv čovječnosti u ovom opakom ratu.

Analiza Stephena Collinsona, CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI