SUROVA STVARNOST! Gubici ukrajinskih vojnih sposobnosti veći su od ruskih gubitaka

SUROVA STVARNOST! Gubici ukrajinskih vojnih sposobnosti veći su od ruskih gubitaka

Rusija je izgubila otprilike 3% do 5% svojih tenkova, zrakoplova, topništva i druge vojne imovine unutar Ukrajine – u usporedbi s ukrajinskim gubicima od otprilike 10% svojih sposobnosti, prema dvojici američkih dužnosnika upoznatih s najnovijim obavještajnim podacima.

Američki i zapadni dužnosnici upozoravaju da je te omjere teško izračunati i da će se vjerojatno promijeniti – ne samo zato što obje strane nastavljaju s gubicima dok se tjedan star rat nastavlja, već i zato što se i ruske i ukrajinske snage obnavljaju.

No, ogromna neravnoteža naglašava mračne procjene američkih i zapadnih dužnosnika da, unatoč čvršćem nego što se očekivalo otporu Ukrajine koja je držala velike gradove izvan ruskih ruku, ona će i dalje vjerojatno biti preplavljena jer Rusija pokreće pojačanu i manje diskriminirajuću fazu njegov napad.

Čak i usprkos pomoći Zapada, američki dužnosnici kažu da je Rusija još uvijek daleko nadjačala Ukrajinu. Moskva se u početku uvelike oslanjala na svoje modernije preciznije krstareće rakete, prema izvoru upoznatom s obavještajnim službama, jako degradirajući ukrajinsku vojnu infrastrukturu. U međuvremenu, Ukrajina je nastavila trošiti svoje zalihe projektila Javelin ispaljenih s ramena.

“Razgovarao sam s Bidenom mnogo puta i mnogo sam im puta rekao da će se Ukrajina oduprijeti i boriti se jače od bilo koga drugog, ali sami protiv Rusije to nećemo uspjeti”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky za CNN Matthew Chance. u intervjuu u utorak.

Ukrajina “treba(ju) klasične dijelove kompleta sada. Trebaju im meci, trebaju zavoji. Trebat će im gorivo. Trebat će im streljivo, uz humanitarnu potporu za pomoć u medicinskoj pomoći, održavanju bolnica, kako za ranjene u borbi, tako i za civile koji su ozlijeđeni”, rekao je visoki dužnosnik zapadnih obavještajnih službi.

“A trebat će im puno u opskrbi streljivom i oružjem, jer su ruske snage i brojčano i kvalitativno superiornije”, rekla je ova osoba.

Gotovo 6.000 ruskih vojnika poginulo je tijekom prvih šest dana ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je Zelensky u srijedu ujutro. Visoki dužnosnik zapadne obavještajne službe rekao je u srijedu ujutro da je zapadna brojka slična – otprilike 5800 – ali je upozorio da je “moj broj od jučer”.

Američki dužnosnici vjeruju da Rusija sada mijenja taktiku, tvrdi jedan američki dužnosnik. Dok je Moskva započela s modernijim pristupom kombiniranim oružjem – onim koji se također činilo da izbjegava ciljanje civilne infrastrukture – sada je prešla na ono što je ovaj dužnosnik nazvao strategijom “sporog uništenja”. Dužnosnici predviđaju nastavak bombardiranja teškim oružjem i mogućnost da “deseci tisuća” vojnika marširaju na glavne ukrajinske gradove, rekla je ova osoba.

Drugi zapadni dužnosnik također je rekao da postoji osjećaj da bi se sukob mogao pretvoriti u žestoki rat iscrpljivanja – a ne u hitnu kampanju za koju su ruski predsjednik Vladimir Putin i američke obavještajne službe sumnjali da će uzrokovati pad Kijeva za nekoliko dana.

Izvor/ CNN/ Foto: CNN

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI