Suradnja BiH s NATO-om se nastavlja unatoč Dodikovu protivljenju

Suradnja BiH s NATO-om se nastavlja unatoč Dodikovu protivljenju

Bosna i Hercegovina nastavit će suradnju s NATO-om, a imenovanje kandidata za premijera izravno je povezano s odlukom da se u sjedište NATO-a dostavi dokument kojim se potvrđuje preuzimanje te obveze, objasnilo je u utorak Predsjedništvo BiH.

Nakon 13 mjeseci blokade Predsjedništvo BiH je na sjednici iza zatvorenih vrata za mandatara imenovlo Zorana Tegeltiju (58), nekadašnjeg ministra financija u vlasti Republike Srpske i ujedno dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čime je konačno otvoren put za uspostavu vlasti u toj zemlji.

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u sjedište NATO-a u Bruxellesu dostaviti dokument ‘Program reformi Bosne i Hercegovine’ u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdi imenovanje predsjedatelja i ministara u Vijeću ministara BiH”, stoji u službenom priopćenju dostavljenom medijima.

Iz kratkog priopćenja razvidno je da se više ne koristi terminologija Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), što je naziv dokumenta oko čijeg usvajanja i slanja u Bruxelles su se mjesecima sporili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranka demokratske akcije (SDA Bakira Izetbegovića.

Dokument pod tim nazivom srpska je strana nastojala blokirati i tako spriječiti dalje približavanje BiH članstvu u NATO-u kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) pri čemu se pozivala na obveze iz rezolucije parlamenta Republike Srpske o “vojnoj neutralnosti” tog entiteta iz 2017. godine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je sugerirao da je, bez obzira na semantičke razlike, dokument “Program reformi BiH” upravo onaj što ga traži NATO, a čijem se usvajanju Milorad Dodik odlučno protivio.

“Dokument ide u Bruxelles a Tegeltija je imenovan”, kratko je kazao Komšić za portal “Nezavisnih novina”. Nije objasnio kako se konačno pronašlo rješenje na koje se čekalo više od godinu dana koliko BiH nema vlast uspostavljenu na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima je kazao da je usvojen  program reformi koji će biti dostavljen NATO-u posredstvom Stalne misije BiH pri Alijansi. Dokument je po njegovim riječima već usvojen i samo ga treba predati NATO-u.

“To se je ono što se zbilo na sjednici Predsjedništva BiH”, kazao je Džaferović. Dodao je da nema ni pobjednika niti pobjeđenog jer je “pobijedila BiH i svi njezini narodi i građani”.

Oprezno je objasnio da je uz posredovanje “prijatelja iz svijeta” usvojen dokument koji omogućava nastavak suradnje BiH s NATO-om na temelju svih do sada donesenih zakona i odluka.

“Taj je dokument prihvatljiv i NATO savezu”, kazao je Džaferović, ali nije izrijekom odgovorio hoće li to biti dostatno za aktiviranje MAP-a.

No za Mirka Šarovića, aktualnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i lidera Srpske demokratske stranke (SDS) koja je u Republici Srpskoj u oporbi, a sada će to biti i na državnoj razini, nema dvojbe da je dokument na čije je usvajanje pristao Dodik zapravo ANP.

“Svojim glasom (Dodik) je dobio mandatara ali je to platio ulaskom Republike Srpske u NATO savez. Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS-a o vojnoj neutralnosti”, kazao je Šarović. To je bila prva njegova reakcija na odluku koja će ga smjesta državnog zastupnika odvesti u klupe oporbenih zastupnika u državnom parlamentu.

Mandatar za imenovanje doznao s portala

I samog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara vijest iz Sarajeva o njegovu imenovanju zatekla je potpuno nespremnog.

“Ništa još ne znam, čitam na portalima kao i vi. Ako se ova vijest potvrdi, sutra ćemo razgovarati o programu i svemu ostalom”, odgovorio je Tegeltija na novinarske pozive nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Tegeltija bi tako nakon gotovo pet godina trebao naslijediti Denisa Zvizdića na mjestu predsjedateja Vijeća ministara no za to mu je nužna potvrda u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Kada je dobije, kako se i očekuje, on parlamentu treba predložiti ministre odnosno tek prihvatiti i proslijediti prijedloge stranaka koje sudjeluju u izvršnoj vlasti, a zastupnički dom potom potvrđuje cjelokupni sastav nove vlade i ona tada može preuzeti mandat.

Tegeltija je u dosadašnjoj karijeri slovio za “aparatčika” koji svoju karijeru duguje isključivo zahvaljujući potpunoj odanosti Dodiku u čijoj je stranci od njezina osnutka 1998. godine.

Tegeltija (58) je rođen u Mrkonjić-Gradu, u Sarajevu je završio Ekonoimski fakultet, a doktorirao je 2008. godine.

Posljednja istaknuta dužnost bila mu je ona ministra financija u vladi Republike Srpske. (Hina)

Foto: Ilustracija/ Izvor/ Slobodna Bosna

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI