Plenković: Stajališta Europske komisije podudaraju se sa sugestijama ministarstava gospodarstva i financija Upravi Uljanika

Plenković: Stajališta Europske komisije podudaraju se sa sugestijama ministarstava gospodarstva i financija Upravi Uljanika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako Vlada ima motiv i političku volju da se održi brodogradnja te da pomogne Uljaniku i 3. maju, što mora biti napravljeno na zakonit način, a preliminarni stavovi Europske komisije praktično se u cijelosti podudaraju sa sugestijama koje su Upravi Uljanika na nacrt plana restrukturiranja dostavljala ministarstva gospodarstva i financija.

Kad je država u siječnju dala jamstvo od 716 milijuna kuna, Uprava Uljanika preuzela je obveze izrade plana restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera. Savjetnici, koje je odabrala Uprava Uljanika pomogli su joj da napravi plan restrukturiranja, a sama je Uprava od tri ponude odabrala strateškog partnera.

Autor plana restrukturiranja nije država, rekao je Plenković nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Belome Manastiru odgovarajući na opasku novinara kako je na plan restrukturiranja Uljanika stiglo 75 primjedaba Europske komisije i da je dan rok od 30 dana te na pitanje hoće li se u tome uspjeti.

Dodao je kako su ministarstva gospodarstva i financija od travnja do srpnja Upravi Uljanika nastojala reći da promijeni i popravi određene elemente te da se sada preliminarni stavovi Europske komisije “praktično u cijelosti podudaraju sa sugestijama” koje su joj na nacrt plana restrukturiranja dostavljala dva ministarstva.

Ponovio je kako, bez jamstva države iz siječnja, radnici Uljanika i “3. maja” ne bi primali plaću samo zadnja dva mjeseca, nego cijelu godinu, te da Vlada ima motiv i političku volju da se održi brodogradnja i da pomogne tim kompanijama, što mora biti napravljeno na zakonit način, a u izmijenjenom kontekstu. Ocijenio je kako financijska situacija u brodogradilištu nije posljedica poslovanje države, nego Uprave, što ga je dovelo ga u teškoće, te da se rade tri scenarija o kojima je govorio na sjednici Vlade u Puli.

Na pitanje što mu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao tijekom današnjega kratkog susreta te da komentira njegovo ustrajavanje na najavljenom prosvjedu u Vukovaru, Plenković je rekao kako su se pozdravili te kako mu je drago što je Penava danas potpisao ugovor “koji se tiče njegove primarne aktivnosti, rada na poboljšanju uvjeta i kvalitete života za Vukovarke i Vukovarce”.

“Nismo imali vremena za ovu drugu temu, o tome smo razgovarali prošloga tjedna”, rekao je premijer, istučući kako vjeruje da je Penavi, jednako kao i njemu, bitno da se svi ratni zločini, koji po našim propisima ne zastarijevaju, procesiuraju, osobito kad je riječ o Vukovaru i zločinima na Ovčari.

Istaknuo je kako su tijela koja to trebaju činiti ponajprije policija i Državno odvjetništvo te da “to nije proces na koji na ovaj ili onaj način može utjecati politika”. Zakonski okvir za to postoji, a postoje neovisna i samostalna tijela da na tome rade, rekao je Plenković i podsjetio kako je ministar
Davor Božinović objasno da je od veljače u sklopu Ravnateljstva policije ustrojena posebna radna skupina koja radi na tome i čiji rad dobiva konkretne rezultate.

“Što se tiče nekih drugih scenarija, kakve bi taj prosvjed mogao imati, mislim da je svima jasno da je jedno bit inicijative, a drugo su pokušaji manipulacije”, upozorio je premijer Plenković.

Vezano uz tvrdnje s konferencije za novinare Nikole Kajkića da predmet “Ovčara” uopće nije postojao do 2017. godine i da je istraga opstruirana, Plenković je rekao kako se o tome raspitao te da ga je ministar Davor Božinović izvijestio da predstavnici Ravnateljstva policije tijekom popodneva imaju konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti stajališta tog ravnateljstva.

Na molbu da komentira optužbe o navodnome nenamjenskom trošenju proračunskog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Australiji i SAD-u, odgovorio je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova od njegova ureda dobilo zamolbu da vidi o čemu se radi.

“Cijelu tu priču ispitao je Uskok, odacio je, i nemam što dodati na očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. (Hina)

Tekst i video/Hina/Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI