Plenković posjetio hrvatske vojnike u Poljskoj: “Sudjelovanje hrvatskih vojnika ovdje omogućuje im da razviju veće sposobnosti i vještine”

Plenković posjetio hrvatske vojnike u Poljskoj: “Sudjelovanje hrvatskih vojnika ovdje omogućuje im da razviju veće sposobnosti i vještine”

Hrvatski premijer Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem posjetio je u četvrtak na sjeveroistoku Poljske hrvatske vojnike, pripadnike 4. kontingenta koji su u sastavu multinacionalne borbene skupine u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO-a.

“Sudjelovanje hrvatskih vojnika ovdje omogućuje im da razviju još veće sposobnosti i vještine u zajedničkim vježbama s pripadnicima drugih snaga i tako stječu vrlo bitna iskustva koja će im koristiti ubuduće”, rekao je Plenković prilikom posjeta hrvatskim vojnicima u vojnoj bazi Bemowo Piskie, 70-tak kilometara od ruske i litvanske granice.

Hrvatski vojnici, njih 79, dio su multinacionalne borbene skupine u kojoj su još američki, britanski, rumunjski i poljski vojnici.
Četiri takve borbene skupine raspoređene su u više zemalja na istočnom krilu NATO-a, slijedom odluke sa summita Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi 2016. kao odgovor na nametljivo ponašanje Rusije.

“Posebno mi je drago čuti da hrvatski vojnici, ne samo dobro surađuju sa svojim partnerima, nego su se jako dobro integrirali i dobro komuniciraju s poljskim narodom u ovom dijelu zemlje”, rekao je Plenković.

Ministar obrane Krstičević je istaknuo da su Hrvatska i Poljska prijatelji i saveznici koji imaju odličnu suradnju u području obrane.

“Kroz ovu operaciju hrvatski vojnici jačaju svoje sposobnosti i interoperabilnost, što Hrvatsku vojsku čini još boljom i jačom”, rekao je Krstičević.

Zapovjednik hrvatskog kontingenta u Poljskoj bojnik Predrag Srđenović kaže da njegovi vojnici imaju vrlo pozitivno iskustvo u Poljskoj.

“Prepoznati smo kao sigurni i pouzdani partneri, kao profesionalci. Domaćini Poljaci nas vole i imamo uzajmno suradnju s ostalim partnerima.

Misija hrvatskih vojnika u ovoj vojnoj bazi traje po šest mjeseci. Bojnik Srđenović kaže kako nije lako biti odvojen od obitelji, ali da njima kao vojnicima, “ništa nije teško kada je u pitanju domovina”.

Premijer Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Poljskoj. Prije odlaska u Bemowo Piskie u Varšavi je razgovarao s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim. U četvrtak navečer u Poznanju, Plenković će se sastati i s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Joseom Angelom Gurriom, a u petak sudjeluje na 6. sastanku Berlinskog procesa, političke i diplomatske inicijative pokrenute 2014. godine s ciljem pružanja potpore reformskim naporima zemljama jugoistoka Europe na njihovu europskom putu. (Hina)

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI