MORH: Zračne snage sudjelovale u gašenju dva požara,  Airtractor gasi požar na granici s Bosnom i Hercegovinom

MORH: Zračne snage sudjelovale u gašenju dva požara, Airtractor gasi požar na granici s Bosnom i Hercegovinom

Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, koji se nalazio na protupožarnom izviđanju, uključio se u ponedjeljak u akciju gašenja požara na području iznad Metkovića uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

To je 43. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) u čijem su gašenju sudjelovale zračne snage (15 u Zadarskoj, 14 u Splitsko-dalmatinskoj, 12 u Šibensko-kninskoj, 1 u Dubrovačko-neretvanskoj i 1 u Istarskoj županiji).

Također, u ponedjeljak je letačka posada helikoptera Mi-8 MTV u dva navrata prevozila spremnike vode na požarište na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tako su zračne snage sudjelovale u gašenju požara Muć-Dugopolje kod Splita kojeg je uočila posada Canadaira te na požaru kod Metkovića.

Zračne snage pokušale su se probiti i do požara koji je izbio i na nepristupačnom terenu na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima te na požarištu u Gornjem Humcu na otoku Braču no zbog nevremena na tom području nisu mogle pružiti potporu u gašenju ovih požara na Braču.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su sudjelovale u gašenju 42 požara (15 u Zadarskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj 12 u Šibensko-kninskoj i 1 u Istarskoj županiji 1 Dubrovačko-neretvanska županija).

Uz gašenje požara, provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 225 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5.600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša, od 11. do 12. kolovoza s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH. Hina)

Foto/HRZ/M.Karačić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI