Hrvatska pomorska policija sudjelovala u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a „POSEIDON 2020“

Hrvatska pomorska policija sudjelovala u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a „POSEIDON 2020“

U organizaciji Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX-a), a zbog kontinuiranih nezakonitih migracijskih tokova iz Azije, na području istočnog Sredozemlja provodi se zajednička operacija „POSEIDON 2020“, s ciljem uspostave koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim morskim granicama Europske unije.

Sukladno obvezama Republike Hrvatske vezanim za zaštitu vanjske granice Europske Unije, u provedbi navedene operacije angažirana je ophodna brodica Ministarstva unutarnjih poslova RH te odgovarajući broj policijskih službenika, koji su u razdoblju od 1. veljače do 25. travnja 2020. godine, na operativnom području Alexandroupolisa obavljali zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te po potrebi sudjelovali u akcijama traganja i spašavanja migranta i izbjeglica na moru.

Tijekom sudjelovanja u spomenutoj operaciji, službu na plovilu obavljale su dvije četveročlane posade, odnosno osam policijskih službenika pomorske policije u jednomjesečnom i dvomjesečnom ciklusu, zbog pojave virusa COVID-19, te dva policijska časnika za vezu u Međunarodnom koordinacijskom centru u Pireju.

U operaciji je ukupno sudjelovalo 36 policijskih službenika, a policijski službenici pomorske policije sudjelovali su u jednoj akciji traganja i spašavanja, prilikom čega je spašeno 36 migranata, od kojih 5 djece, 11 žena i 20 muškaraca. Ostvarene su ukupno 83 ophodnje na moru, tijekom kojih je prijeđeno 1.860 nautičkih milja te 425 sati plovidbe.

Po okončanju još jedne uspješne međunarodne operacije tijekom koje su angažirani službenici pomorske policije iskazali nesebičan angažman, zalaganje i profesionalnost, bez čega rezultati ove operacije ne bi bili toliko uspješni, policijsko plovilo sa četveročlanom posadom, 6. svibnja 2020. godine u popodnevnim satima, uplovilo je unutarnje morske vode Republike Hrvatske te je 7. svibnja  pristalo na matični vez u Splitu.

Premda sudjelovanje u zajedničkom pomorskim operacijama FRONTEX-a, s obzirom na dosadašnje iskustvo i angažman svih uključenih sudionika pomorske policije, sada već predstavlja svojevrsnu rutinu, predmetna operacija predstavljala je dodatni izazov s obzirom na specifične i otežane uvjete organizacije te njenog provođenja uzrokovane pandemijom COVID-19 virusom.

Naime, zbog provedbe zaštitnih i samozaštitnih mjera i mjera sprječavanja širenja COVID-19 virusa naloženih općim i posebnim epidemiološkim mjerama, određenim od strane međunarodnih organizacija i zemlje primateljice, svaka, pa i rutinska radnja svih policijskih službenika uključenih u organizaciju i provedbu predmetne operacije, zahtijevala je ulaganje  dodatnih napora  kako bi se ostvarili zadani ciljevi te održali visoki standardi koje smo postavili tijekom prijašnjih sudjelovanja u zajedničkim pomorskim operacija, a koji su prepoznati od strane organizatora, nadležnih tijela zemlje primateljice te svih dosadašnjih dionika zajedničke operacije.

Uz navedeni angažman policijskih službenika, radi pojačanih tokova nezakonitih migracija u smjeru Europske unije te žurne i izvanredne situacije na vanjskoj granici, odnosno na području Helenske Republike, od sredine veljače 2020. godine, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu odredila je angažiranje ljudskih potencijala i opreme Snaga za brzo djelovanje kroz operaciju „RAPID BORDER INTERVENTION Aegean 2020“.

Operacija se provodi u razdoblju od 19. ožujka do 6. srpnja 2020. godine na području Istočnog Mediterana, a Ministarstvo unutarnjih poslova RH sudjeluje u razmještaju dodatnih snaga i opreme angažmanom policijskog plovila te odgovarajućeg broja policijskih službenika koji su razmješteni na otok Megisti u Helenskoj Republici.  Službu na plovilu u navedenom razdoblju obavljaju dvije četveročlane posade, odnosno osam policijskih službenika pomorske policije.

Suradnja u operaciji „POSEIDON 2020“ predstavlja nastavak sudjelovanja naših plovila i pripadnika pomorske policije u FRONTEX-ovim zajedničkim operacijama. Policijsko plovilo Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Helenskoj Republici nalazilo se od rujna 2019. godine, kada je sudjelovalo u drugom ciklusu zajedničke operacije „POSEIDON 2019“, čime je ova zajednička operacija bila samo nastavak naših kontinuiranih aktivnosti u Helenskoj Republici, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto: MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI