U palači Dverce održan prijem za sudionike “PIF – MEĐUNARODNOG FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA”

U palači Dverce održan prijem za sudionike “PIF – MEĐUNARODNOG FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA”

Zagreb je do 21.rujna središte svjetske lutkarske scene do kada će se održavati 51.po redu međunarodni festival kazališta lutaka na kojem sudjeluje šesnaest zemalja a tim je povodom zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević održala u palači Dverce prijem za sudionike festivala.

-U konkurenciji će biti 16 predstava a izvedbi će sveukupno biti osamnaest u Zagrebu i jedna u Sisku –naglasio je Josip Forjan, direktor festivala- i ove godine je PIF uistinu zanimljiv a publika ima priliku vidjeti najzanimljivije lutkarske predstave iz cijelog svijeta. Predstave su namjenjene prvenstveno za djecu, ali lutkarstvo nije samo medij za djecu već i za odrasle gledatelje. Festival je zaista zanimljiv za našu publiku i to je jedinstvena prilika da se uživa u kvalitetnim svjetskim predstavama a očekujemo da će predstave pogledati desetak tisuća posjetitelja.

Lutkari iz Kanade, Švicarske, Japana, Slovačke, Slovenije i drugih zemalja već su u roteklih pedeset godina osvojili simpatije Zagrepčana, a neke predstave izazivaju i zanimanje odraslih s tematikom izazova s kojima se danas zapravo svi kao građani svijeta susrećemo.

-Velika je to manifestacija za Zagreb –rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević- a treba podsjetiti da je ovaj festival nastao prije pedeset godina na zasada esperanta. Znači, na osnovi potrebe da se jednim univerzalnim jezikom progovori o onim temama koje su bitne za svakoga čovjeka. To su tolerancija, ljubav i razumijevanje. Zato su te poruke danas u 21.stoljeću, kada živimo okruženim brojnim izazovima i problemima, jako bitne i daju nam vjeru i nadu da ipak svi možemo pronaći zajednički jezik.

Festival traje do 21.rujna a svi podaci o rasporedu i mjestu održavanja predstava mogu se naći na Internet stranici www.pif.hr, a kako je naglasio direktor Josip Forjan, festival je zadržao svoje osnovno odredište da kvaliteta predstava određuje njihov izbor za festival. Na neki način poveznica ovogodišnjeg festivala je globalizam zato što pojedini izvođaći djeluju u više država što je u potpunosti u skladu sa suvremenim trendovima u modernom društvu.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI