PROJEKT ATHENA – studijska posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova

PROJEKT ATHENA – studijska posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova

U sklopu projekta ATHENA, deset stručnjaka iz država članica EU i schengenskog prostora boravilo je 30. i 31. siječnja 2018. godine u studijskoj posjeti Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, odnosno Službi za međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije.

Cilj studijske posjete je razvijanje zajedničke strategije obuke za jedinstvene kontakt točke (SPOC) na različitim policijskim komunikacijskim kanalima, kao i mehanizmima i instrumentima razmjene podataka unutar EU, ali i šire.

Republika Hrvatska izabrana je kao jedna od četiri države u EU u kojoj će se provoditi studijska posjeta jer je prepoznata kao model države koja ima dobro i kvalitetno razvijenu strategiju obuke osoblja SPOC-a. Nakon provedenih evaluacija u Hrvatskoj, u područjima „SIS – SIReNE“ u rujnu 2017. godine i području „Policijska suradnja“ u lipnju 2016. godine, provedena obuka je od strane evaluatora iz država schengenskog prostora označena kao primjer „najbolje prakse“.

Tijekom studijskog posjeta stručnjaci EU provodili su aktivnost korištenjem standardnog upitnika koji je obuhvaćao sva relevantna pitanja koja treba analizirati u ovoj fazi projekta ATHENA (obuka SPOC-a, korištenje Smjernica, postupci upravljanja radnim procesima, elektronski sustav upravljanja dokumentima i kolanja pošte, priručnici o kvaliteti, poznavanje CEPOL-a/dostupnih međunarodnih tečajeva, e- Učionica i dr.).

Predstavnici hrvatske policije tijekom studijske posjete prenijeli su kolegama iz EU sva znanja i iskustva hrvatske policije na tom području, s ciljem što uspješnijeg definiranja strategija obuke i treninga za osoblje SPOC-a.

Predstavnici Službe za međunarodnu policijsku suradnju, koja je bila neposredni nositelj schengenskih evaluacija u područjima SIS/SIReNE i policijska suradnja, će se dalje aktivno uključiti u provedbu projekta s ciljem daljnjeg unaprjeđenja sustava obuke policijskih službenika zaduženih za međunarodnu operativnu policijsku razmjenu podataka. Provedba ove aktivnosti, kao i buduće planirane projektne aktivnosti, će biti prezentirane na radnim skupinama Vijeća Europske unije.

Ovime se rad hrvatske policije u cjelini prezentira, i u okviru EU, na najbolji mogući način i omogućava unaprjeđenje sustava obuke u budućnosti sredstvima iz EU projekata,s toji u priopćenju MUP-a.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI