Stručnjaci: Nema razloga za paniku oko gripe

Stručnjaci: Nema razloga za paniku oko gripe

Situacija sa gripom u Hrvatskoj je pod kontorolom, situcija je ozbiljnija nego proših godina ali nema razloga za paniku, no ima za ozbiljno postupanje, poručili su u subotu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” infektolozi i epidemiolozi te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar Kujundžić se zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na onome što čine u epidemiji gripe, koja je dosegla svoj vrhunac te zamolio građane, pogotovo starije, da se što manje kreću u zatvorenim prostorima gdje cirkulira virus gripe koji se prenosi kapljičnim putem.

“Poglavito se rizične skupine trebaju što manje kretati u u zatvorenim prostorima gdje je više ljudi jer je onda manja i vjerojatnost da će pokupiti virus grupe”, rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare.

Ravnateljica infektivne klinike Alemka Markotić rekla je kako se broj bolesnika u klinici osobito povećao u posljednja dva tjedna. Veći je broj oboljelih u jedinici intenzivne skrbi jer je više bolesnika s teškim oblicima gripe, praćenim upalom pluća, a više je i djece. Istaknula je kako su sve institucije brzo reagirale te je posudbom iz drugim bolnica, koje nemaju takav pritisak oboljelih, nabavljen dovoljan broj respiratora i ECMO aparata.

Ministarstvo zdravstva odobrilo je za kliniku kupnju novog MSCT uređaja te novih respiratora, što će im biti od velike pomoći, kazala je Markotić.

Pozvala je građane s blažim oblikom gripe da ostanu kući, obrate se obiteljskom liječniku te uzimaju lijekove za snižavanje temperature a sve rizične skupine, a to su djeca, trudnice, starije osobe i kronični bolesnici da, ukoliko osjećaju teže simptome, dođu u bolnicu gdje će biti zbrinuti na vrijeme.

Infektolog Ivan Puljiz rekao je kako je posljednjih nekoliko tjedana više pacijenta u hitnoj ambulanti pa je povećan broj liječnika u hitnoj kao i u intenzivnoj jedinici. “Dosad je hospitalizirano 80 pacijenata s gripom i teškom pneumonijom, što je 40 posto svih naših kapaciteta”, kazao je. Među njima je i 16-ero djece, dok se veliki broj oboljelih liječi u dnevnoj bolnici.

Infektolog Marko Kutleša kazao je pak kako je u jedinici intenzivne skrbi od 30. prosinca do danas primljeno 28 bolesnika – 27 s teškom gripom i pneumonijom te jedna s bakterijskim meningitisom. Trenutno je njih pet na ECMO aparatu a 11 na respiratoru.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je kako je situacija pod kontrolom – dosad je registrirano oko 8.500 tisuća oboljelih pri čemu je najviše, oko 5000 oboljelih, prijavljeno u posljednjem tjednu.

“To znači da je uzlazna faza gripe počela iza Nove godine i sad je na vrhuncu. To će trajati još neko vrijeme a onda će početi padati. Obično je vrhunac krajem prvog mjeseca, no ove godine vrhunac će biti pred kraj siječnja”, rekao je Capak.

Lani je u ukupno bilo 29 smrtnih slučajeva od gripe a ove je godine dosad umrlo 9 osoba, 3 u Zagrebu, 3 u Krapinsko-zagorskoj županiji, 3 u Sisku i 2 u Splitu.

Najveći intenzitet gripe bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iako je sada u padu, a proteklog tjedna najviši je bio u Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji. U Europi, Hrvatska je treća po intenzitetu gripe.

“U ovom trenutku po epidemiološki podacima se ne vidi da je ova sezona puno gora od prethodnih nekoliko godina”, rekao je Capak zadovoljan što raste interes za cijepljenje pa je ove godine, zahvaljujući nabavci više cjepiva, cijepljeno 360 tisuća ljudi, dok je lani bilo 280.000 cijepljenih. Kaže kako je u ovom trenutku još oko 300 doza neiskorištenog cjepiva koje će biti preusmjereno tamo gdje ima još interesa za cijeljenje. (Hina)

Foto/screenshot/HRT

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI