Štromar: Građevinski sektor raste, do kraja sljedeće godine 20.000 mladih imat će svoje domove

Štromar: Građevinski sektor raste, do kraja sljedeće godine 20.000 mladih imat će svoje domove

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Predrag Štromar, četvrtak navečer u Splitu je izjavio kako je građevinski sektor u “stalnom rastu” te će do kraja sljedeće godine više od 20.000 mladih imati svoje domove čija je gradnja potpomognuta subvencijama i POS-om.

“Do sada je 13 tisuća mladih ljudi došlo do svojega doma zahvaljujući subvencioniranim kreditima i POS-u. Do kraja sljedeće godine plan je da više od 20 tisuća mladih ima svoj dom uz pomoć ovih mjera,” rekao je Štromar otvarajući “Dana arhitekta 3.0” u Splitu na kojima sudjeluju renomirani stručnjaci hrvatske arhitekture.

Osvrćući se na energetsku obnovu, podsjetio je kako je prošle godine za tu namjenu iz EU fondova povučeno 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom.

“Trenutačno se u Hrvatskoj obnavlja 1200 bolnica, škola, vrtića i stambenih zgrada. Samo jedan podatak da je energetskom obnovom obuhvaćeno čak 16 tisuća kućanstava, govori puno za sebe,” istaknuo je Štromar.

Po njegovim riječima u većini tih zgrada nije se ulagalo desetljećima, a sad se uspješno obnavljaju.

Tema trodnevnog skupa arhitekta je javni prostor.”Dužni smo potaknuti i omogućiti brži razvoj prostora kroz kojeg možemo dodatno pokrenuti gospodarstvo, a istovremeno ga štiti kao najvrjedniji resurs Republike Hrvatske,” poručio je Štromar.

Najavio kako će predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva sudionicima “Dana arhitekata 3.0” detaljno izložiti aktualne izmjene zakona.

“Danas smo na Vladi donijeli odluke o izmjenama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, koji imaju zajednički cilj, a to je dodatno uvođenje reda u sustav. Tri su ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola, ograničavanje rokova javnim službama za očitovanjima. Rezultat će biti olakšavanje investicija, a samim time i rast na ljestvici Doing Business, što će Hrvatsku učiniti konkurentnijom zemljom”, rekao je ministar prostornog uređenja i graditeljstva Štromar. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI