EP uoči izbora traži kazne za stranke koje zlorabe osobne podatke

EP uoči izbora traži kazne za stranke koje zlorabe osobne podatke

Europarlamentarci su u utorak zatražili veću zaštitu osobnih podataka pojedinaca uoči izbora za Europski parlament i uvođenje novčane kazne za europske stranke i zaklade koje zloupotrebljavaju podatke u političkim kampanjama.

Za nove odredbe o kažnjavanju europskih političkih stranaka čiji članovi namjerno krše pravila o zaštiti osobnih podataka kako bi utjecali na rezultate izbora na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasalo je 586 zastupnika, dok je protiv bilo 55, a 24 suzdržanih.

Europarlamentarci traže da novi sustav sankcija stupi na snagu prije izbora 2019. kako bi se europske političke stranke odvratilo od neprimjerenog djelovanja.

Građani su sve više svjesni pitanja oko korištenja njihovih osobnih podataka, naročito nakon skandala Facebook i Cambridge Analytica, istaknuo je Rainer Wieland (EPP), izvjestitelj za izmjene Uredbe o statusu i financiranju europskih političkih stranaka iz 2014. u pogledu kršenja pravila o zaštiti osobnih podataka.

“Ova regulativa važan je korak u ponovnoj izgradnji povjerenja građana u Europsku uniju i demokratsku participaciju”, objasnio je Wieland.

Više od dvije trećine, 67 posto, korisnika interneta u EU-u zabrinuto je zbog neovlaštenog korištenja svojih osobnih podataka u ciljanom političkom oglašavanju, što posljedično šteti natjecanju između političkih stranaka.

“Ne smatram da niti jedna stranka ili zaklada želi riskirati sa zloupotrebom podataka europskih građana za vlastiti dobitak. Međutim, naša je odgovornost da pojačamo postupke oko kršenja i sankcija kako bi poslali jasnu poruku onim pojedincima i grupama koje ne žele igrati prema pravilima”, smatra druga izvjestiteljica Mercedes Bresso (S&D, Italija).

U sklopu Uredbe iz 2014. osnovano je Tijelo za europske političke stranke i zaklade za potrebe registriranja, kontrole i sankcioniranja europskih političkih stranaka i zaklada u slučaju da ne poštuju temeljne europske vrijednosti.

Novim izmjenama se nastoji uspostaviti postupak provjere u okviru kojeg Tijelo mora zatražiti od odbora neovisnih uglednih osoba procjenu o tome je li europska politička stranka ili zaklada namjerno utjecala ili pokušala utjecati na ishod izbora za Europski parlament. Ako odbor utvrdi da je to slučaj, Tijelo bi trebalo stranci izreći novčane sankcije.

Izvješće nalaže i osiguravanje stabilnog broja članova osoblja i jačanje ljudskih resursa kojima Tijelo trenutačno raspolaže kako bi u potpunosti ispunilo zadaće koje su mu dodijeljene. (Hina)

Foto/Ilustracija/EP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI