Horvat: Štrajkom se neće riješiti problem Uljanika

Horvat: Štrajkom se neće riješiti problem Uljanika

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak kako se štrajk koji je jutros počeo u Uljaniku nije trebao dogoditi te kako se, uz puno i legitimno pravo radnika na štrajk, problemi u Uljaniku neće riješiti štrajkom.

“Ovaj štrajk se, po meni, nije trebao desiti. Uz puno i legitimno pravo svakom radniku na pravo štrajka, ja mislim da se štrajkom problem Uljanika riješiti neće”, izjavio je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama svečanosti dodjele titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnike u 2018. godini u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Radnici pulskog Uljanika od jutros su ponovno u štrajku, a predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u nedjelju je izjavio da su prisiljeni ponovno pokrenuti štrajk jer nisu dobili nikakvu pozitivnu i obećavajuću informaciju iz Uprave, a tijekom vikenda nije bilo susreta ni razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem niti s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Upitan kako komentira ponovni štrajk u Uljaniku, ministar Horvat je danas izjavio kako, za razliku od Cerovca koji krivicu i lopticu iz Pule prebacuje u Zagreb, on to neće učiniti.

“Slušajući neki dan kolegu Cerovca koji vrlo sretno, spretno i kao pravi profesionalni političar krivicu i lopticu iz Pule seli u Zagreb, ja ju neću vratiti natrag u Pulu”, rekao je Horvat, dodajući kako “takve nesmotrene izjave sindikalnog čelnika štete više radnicima nego ikome drugome”.

Ministar gospodarstva ističe kako se već duže vrijeme “muči kako bi pronašao strateškog partnera koji će zajedno s državom investirati u brodogradilišta”.

Uza sve što je ove godine država napravila za Uljanik i radnike, ovakav pritisak kakav sindikati, a prvenstveno Cerovac, radi prema Vladi “niti je regularno, niti je korektno”, smatra Horvat, dodajući da sve to Cerovac može, umjesto u kameru, reći na bilateralnom sastanku.

Ponovio je da problemi postoje, ali da on u ovom trenutku, za razliku od nekih drugih aktera tog spora, traži stvarne strateške partnere koji imaju financijsku sposobnost pratiti restrukturiranje. “I to je činjenica. Ako to nekome smeta, a prvenstveno vidim da to smeta Cerovcu onda mu šaljem poruku – neka se prihvati posla i neka radi isto što i ja za dobrobit svakog radnika u Puli i Rijeci, i brodogradilišta u Puli i Rijeci”, poručio je Horvat.

Na novinarski upit je li bliže pronalasku strateškog partnera i što je s Dankom Končarom, kazao je kako u ovom trenutku s Končarom ne razgovara ni Vlada niti resorno ministarstvo.

“Vlada u ovom trenutku traži partnera koji, kada se pokaže sposobnost ili nesposobnost Končara da financijski prati restrukturiranje, ima rezervnu varijantu do koje će vrlo brzo doći, jer u ovom trenutku je spram financijskih obveza sveukupni teret samo i isključivo na Vladi”, istaknuo je Horvat.

Na novinarske upite kakva je trenutna pozicija Vlade po pitanju otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a, da li se odustalo od konzultanata te kako se pregovara s Mađarima, Horvat je podsjetio da je ta tematika u resoru ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Umjesto brzine, puno je važnija kvaliteta i dubinska analiza vrijednosti Ine i odabir partnera koji taj posao mogu napraviti kako bi znali točnu vrijednost onoga što se prodaje ili kupuje, bez obzira na reotkup ili prodaju ili inu drugu mogućnost ili modalitet koji će se dogoditi, ističe Horvat, dodajući da se ne odustaje od konzultanata za otkup dionica Ine od MOL-a. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI