Štrajkaški odbor Uljanika i 3. maja na sastanku s premijerom i ministrima

Štrajkaški odbor Uljanika i 3. maja na sastanku s premijerom i ministrima

U Banskim dvorima traje sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa sindikalnim predstavnicima Uljanika i 3. maja, dok oko tisuću radnika iz pulskog i riječkog brodogradilišta nastavlja prosvjed na Markovu trgu.

Predstavnici Štrajkaškog odbora sastali su se s premijerom i ministrima Darkom Horvatom, Zdravkom Marićem i Markom Pavićem, od kojih traže da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta, isplatu plaća za srpanj i održivost brodogradnje.

Okruženi policijom i ogradama dotle radnici izvikuju “HDZ lopovi, Hrvatsku ste pokrali”, te “IDS lopovi”, a prosvjednicima su se pridružili saborski zastupnik Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku i Vilibor Sinćić, Ivan Pernar i Tihomir Lukanić iz Živog zida.


Prethodno se radnicima obratio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, koji je poručio da radnici traže plaće za srpanj i kolovoz, smjene uprava Uljanika i 3. maja i očuvanje radnih mjesta. Njegovo spominjanje premijera Plenkovića bilo je popraćeno glasnim zvižducima.


Uoči dolaska štrajkaša, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je na sastanku s premijerom Plenkovićem, nakon kojega je izjavio da je optimist jer je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali uskoro dobiti.

Opći štrajk u riječkom brodogradilištu 3. maju i pulskom Uljaniku, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, nakon što radnici nisu primili plaće za srpanj.

Štrajkaški odbor najavio je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom “3. maju” traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI