Stoltenberg u Zagrebu: kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca

Stoltenberg u Zagrebu: kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca

Prošlotjedni kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pošlotjedni kibernetički napadi Rusije na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) su ozbiljni jer su dio već viđenog obrasca, komentirao je Stoltenberg.

Podsjetimo, nekoliko zapadnih zemalja optužilo je prošlog tjedna Rusiju da je odgovorna za niz kibernetičkih napada svjetskih razmjera, među njima i na pokušaj hakiranja OPCW-a.

“Vidimo kako Rusija koristi hibridne taktike, uključujući one kibernetičke, kako bi se miješala u demokratske procese u nizu zemalja, uključujući članice NATO saveza, te kako bi napadala međunarodne institucije”, istaknuo je Stoltenberg u Zagrebu.

“Primjer prošlog tjedna je ozbiljan jer je dio obrasca. Ranije smo vidjeli slične napade Rusa”.

Stoltenberg je naglasio da je NATO u odgovoru na sve prodorniju Rusiju intenzivirao obavještajnu suradnju i snažnije ulaže u kibernetičku spremnost u sklopu najveće adaptacije saveza nakon Drugog svjetskog rata, a u čemu sudjeluje i Hrvatska.

“Hrvatska je već devet godina pouzdan partner NATO-a, naši su vojnici na Kosovu i u Afganistanu, a bili su u Poljskoj i Litvi. Kad je riječ o izdvajanju za obranu i dijeljenju troškova unutar Saveza, podignuta su izdvanja”, kazao je Plenković nakon sastanka sa Stoltenbergom i podsjetio da je Hrvatska povećala izdvajanja za vojni savez.

Istaknuo je da je RH ojačala i svoju vojsku nedavnom nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova.

“Razgovaralo se o nizu pitanja između RH i NATO-a, ali i o odnosima na jugoistoku Europe, oko svih država našeg susjedstva. Važno je da zajednički analiziramo procese u našem susjedstvu; u Makedoniji te odnose Kosova i Srbije, ali i jučerašnje opće izbore u BiH”, kazao je Plenković.

Ponovio je svoj stav da nije dobar izbor Željka Komšića za novog člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda jer, kako je rekao, nije dobro da unutar Federacije jedan narod izabere predstavnika drugog naroda.

“Komšić je izabran vrlo, vrlo uvjerljivo bošnjačkim glasovima”, kazao je.

Plenković je poručio da Hrvatska ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici s BIH jer je na snazi sporazum iz 1999. godine koji su usuglasile dvije zemlje, a na koji do sada nije bilo primjedbi.

Glavni tajnik NATO-a je za posjeta Zagrebu čestitao Dan neovisnosti i pozdravio hrvatsko sudjelovanje u zajedničkim operacijama i vježbama te odluku o povećanju izdvajanja za obranu do 2 posto, na što su se obvezale i druge članice saveza. Plenković i Stoltenberg su prije susreta u prostorijama Banskih dvora razgledali fotografiju bombardiranja te zgrade.

Hrvatski premijer je na konferenciji naglasio da vlada kontinuirano ulaže u sposobnost hrvatske vojske, a da izdvajanja trenutno iznose 1,30 posto proračuna, što je rast s oko 1,15 posto koliko je iznosio prije dvije godine.

Dvojica čelnika razgovarali su o situaciji o regiji, o pitanju Makedonije, izborima u Bosni i Hercegovini, te rastu napetosti između Kosova i Srbije. Stoltenberg je u Zagreb doputovao u ponedjeljak upravo iz Beograda gdje je sudjelovao na velikim NATO-ovim vježbama civilnih snaga.

Naglasio je da je ta vježba važna jer je pokazala da su NATO saveznici i partneri u ovoj regiji sposobni surađivati u borbi protiv prirodnih katastrofa, ali i jer se zajedničkim vježbama smanjuju tenzije i izbjegavaju konflikti kakvi su viđeni devedesetih godina.

“Moramo biti oprezni u predviđanju budućnosti jer nam to prije nije išlo, te moramo biti spremni u slučaju nesigurnosti”, kazao je Stoltenberg.

No istaknuo je da, iako postoji puno problema i izazova, u usporedbi s devedesetim godinama na području jugoistoka Europe ima puno napretka, za što je primjer Hrvatska, ali i da je taj napredak nerazmjeran. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI