Stoltenberg brani NATO i krivi afganistanske vlasti za dolazak talibana na vlast

Stoltenberg brani NATO i krivi afganistanske vlasti za dolazak talibana na vlast

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg okrivio je u utorak afganistanske vlasti za “tragediju koju danas gledamo” i dolazak talibana na vlast u Afganistanu te je branio NATO savez, ali priznao da je potrebno izvući lekcije iz toga.

Snage NATO-a “hrabro su se borile” u Afganistanu, ali su bile iznenađene “političkim i vojnim kolapsom proteklih tjedana, brzinom koja se nije predvidjela”, priznao je Norvežanin na konferenciji za medije.

“Afganistanske političke snage nisu se uspjele suprotstaviti talibanima i postići mirno rješenje koje su sami Afganistanci očajnički željeli”, rekao je glavni tajnik NATO-a. “Upravo je neuspjeh afganistanskih vlasti doveo do tragedije koju danas gledamo”, istaknuo je Stoltenberg.

NATO nastoji “zajamčiti sigurnost” svog civilnog osoblja i ondje prisutnih afganistanskih zaposlenika i “neumorno radi na održavanju svojih operacija u zračnoj luci Kabul”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s veleposlanicima članica NATO-a.

“Oko 800 civila koji rade za NATO ostalo je (u Kabulu) obavljati ključne funkcije u vrlo kompliciranim okolnostima, uključujući zračni promet, upravljanje gorivom i komunikacije”, dodao je.

Nakon kaotičnih scena u ponedjeljak koje su rezultirale obustavom letova za Kabul, “operacije u zračnoj luci postupno se pokreću, a na sastanku u utorak članice NATO-a najavile su slanje dodatnih aviona za evakuaciju, precizirao je šef NATO-a.

Upozorio je da “talibani moraju poštovati i omogućiti siguran odlazak onima koji žele napustiti zračnu luku, a ceste i granice moraju ostati otvorene”.

Dolazak talibana na vlast uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države i NATO počeli povlačiti svojih preostalih 9500 vojnika, uključujući 2500 američkih vojnika u Afganistanu početkom svibnja.

“Potrebna nam je iskrena i lucidna procjena angažmana NATO-a u Afganistanu. Unatoč znatnih ulaganjima i žrtvama s naše strane dva desetljeća, kolaps je bio brz i iznenadan. Možemo izvući puno lekcija iz toga”, priznao je Stoltenberg.

Ipak, “također moramo priznati i napredak zabilježen” od početka zapadne intervencije, a čiji je cilj bio “spriječiti zemlju da služi kao utočište za međunarodni terorizam” nakon napada 11. rujna 2001., naglasio je.

Primijetio je da u dva desetljeća nije bilo terorističkih napada organiziranih iz Afganistana na teritorij članica Saveza.

“Odgovornost onih koji preuzmu vlast je osigurati da se međunarodni teroristi ne nastane ponovno” u toj zemlji, dodao je.

Rekao je da će NATO saveznici ostati na oprezu i biti spremni napasti terorističke skupine iz daljine ako uoče da se ponovno pokušavaju uspostaviti.

“Zahvaljujući našoj vojnoj prisutnosti i podršci međunarodne zajednice u Afganistanu je odrasla nova generacija muškaraca i žena, obrazujući se, sudjelujući u politici, vodeći svoja poduzeća i koristeći prednosti društvenih medija…Ovaj napredak neće se moći tako lako izbrisati”, želi vjerovati glavni tajnik NATO-a. (Hina)

Foto: NATO/ Getty Images/ AFP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI