(VIDEO) ŠTO SE DOGAĐA NAŠEM DRUŠTVU? Napad navijača na hrvatsku policiju „za svaku osudu”

(VIDEO) ŠTO SE DOGAĐA NAŠEM DRUŠTVU? Napad navijača na hrvatsku policiju „za svaku osudu”

Fotografije i snimke makljaže hrvatske policije i navijača Torcide proširile su se hrvatskim medijima, društvenim mrežama, a najviše pozornosti je plijenilo pažnju hrvatske javnosti, kako više stotina navijača Splitskog Hajduka na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u brutalno agresivni napad na 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i samih napadača.

U subotu u 21.35 sati na autocesti A1 kod odmorišta Desinec navijači Hajduka napali su policajce koji su ih organizirano pratili s utakmice u Zagrebu. Odbijajući napad policija je uzvratila vatrenim oružjem kojim su ranjena dvojica napadača, a u napadu je ozlijeđeno desetak policajaca.

Cesta je u jutro nakon sukoba puna ispaljenih čahura, a podijeljene su i brojne fotografije među kojima i ona navijača koji leže u travi. Policija je objavila i snimke nereda u Desincu na kojima se vidi dio napetih trenutaka u kojima veći broj pripadnika Torcide baca razne predmete prema policiji, uključujući boce i prometne znakove, a u jednom momentu jedan od njih stvara i svojevrsnu dimnu zavjesu ispuštajući sadržaj vatrogasnog aparata.

Zagrebačka policija je ranije izvijestila da je nakon subotnjeg derbija na Maksimiru više stotina navijača Hajduka na odmorištu Desinec prema Splitu napalo 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača. Navijači su im u kombi ubacili pirotehničko sredstvo pa je policija pozvala pojačanje, a nakon sredstava prisile, upotrijebili su i vatreno oružje. Rezultat navijačkog divljanja i tučnjave je dvadesetak ozlijeđenih policajaca i navijača, među kojima je i četvero propucanih.

U napadu je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje te da je zbog kaosa, kojeg su izazvali izgrednici, autocesta između Zagreba i Karlovca bila zatvorena 12 sati.

Policija je izvijestila i kako ništa nije davalo naslutit da će se tako nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sve tri trake na autocesti i krenuli u napad na policajce.

Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hitce, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom.

Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda.

Marko Rašić, načelnik PUZ-a, izvijestio je da su dvojica navijača ozlijeđena vatrenim oružjem, jednom je propucana potkoljenica, drugi je samo okrznut, a još dvojica su se javila liječniku u Splitu s prostrijelnim ranama. ” Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 20 policajaca i 15 navijača, ali vjerojatno će se još javljati”, dodao je.

Incident s navijačima za RTL Danas komentirao je načelnik policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Svi privedeni huligani se nalaze u pritvoru na oranicama, jedan dio njih biti će ispitan večeras u Županijskom državnom odvjetništvu za mladež u Velikoj Gorici, a ostatak će biti ispitan sutra.

“Možemo potvrditi da se i četvrta osoba sa područja Splita javila u zdravstvenu ustanovu gdje je zadobila prostrijele ozlijede. Ona je hospitalizirana, izvan životne opasnosti i čekamo da se stanje stabilizira i da može dalje postupati”, kaže Rašić.

“Mogu reći da je ovo sada najozbiljniji i najveći takav incident koji se dogodio do sada”, rekao je.

Na pitanje kako to da je privedeno 43 huligana, iako su u napadu sudjelovale stotine, rekao je da se za radi o osobama koje su do sada uspjeli identificirati, no da se nastavlja kriminalističko istraživanje, što znači da će biti više uhićenih.

“Surađujemo s drugim policijskim pravima i ravnateljstvom policije. Teško je reći brojke, ali ja se nadam da ćemo identificirati još bar nekoliko osoba”, rekao je.

Kaže i da je stalno u kontaktu s kolegama koji su jučer biti u životno ugroženoj situaciji.

“Oni su se stavili u poziciju da štite živote i drugih, u ovom slučaju zaposlenika benzinske postaje, a na neki način dobro su se ponijeli i postupili da su zaštitili živote navijača s obzirom na to da se sve odvijalo na benzinskoj postaji. Bez kontrole su se rabila pirotehnička sredstva, možemo samo zamisliti koliko bi bilo žrtava da je došlo do eksplozije”, kaže.

Rekao je i da su se policajci sa začelja i sprijeda kolone morali probijati do kolega koji su osiguravali benzinsku postaju, s obzirom da to na su navijači blokirali cestu. Kazao je i da nije bilo drugog izbora, osim da počnu pucati.

“Iskoristili su sve raspoložive instrumente. Išli s upozorenjima jasnim naredbama, s pucanjem u zrak prije svega, radi zastrašivanja, međutim ništa nije spriječilo te huligane u svojoj ružnoj epizodi”, kaže.

Komentirao je incident u kojem su navijači prije nekoliko dana u Zagrebu maltretirali devetogodišnjaka zbog hajdukovog dresa.

“To je jedan ružan događaj, ali ne možemo reći da su bili navijači, to su bili pojedinci koji su se obratili djetetu na jedan ružan način i na tome policija radi”, rekao je Rašić za RTL.

Božinović je rekao da je subotnji događaj „za svaku osudu” ističući da je potpuno neprihvatljiva svaka vrsta nasilja.

„Kao ministru unutarnjih poslova potpuno mi je neprihvatljivo nasilje nad policijskim službenicima koji su tu da zaštite mir. Znamo da je bila utakmica visokog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije”, kazao je Božinović, prenosi HINA.

Istaknuo je da je policija učinila sve što je bilo planirano, ali je bila izložena huliganskom napadu na koji su odgovorili poštujući pravila struke i u skladu sa zakonom.

Ministar je ukazao i na lošu komunikaciju između klubova i navijača, rekavši da bi na prvom mjestu trebao biti nogomet. “Ako treba policija će inicirati te razgovore. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana”, poručio je Božinović.

I ravnatelj policije Nikola Milina u ponedjeljak je rekao da je policija dobro odradila posao.

Sindikat policije Hrvatske osudio je u nedjelju organizaciju nereda kojima su sinoć navijači HNK Hajduk blokirali jednu od glavnih hrvatskih prometnica i napad na policijske službenike, ističući da za takvo ponašanje nema opravdanja niti ono ima veze sa sportom.

“Sindikat policije Hrvatske osuđuje organizaciju nereda kojima su sinoć navijači HNK Hajduk blokirali jednu od glavnih hrvatskih prometnica, dovodeći u opasnost sve putnike i vozače na tom dijelu autoceste”, ističe se u priopćenju Sindikata.

Navijači su se, dodaje se, oglušili na upozorenja i naredbe policijskih službenika koji su ih pratili te su u velikom broju napali policijske službenike iz više policijskih uprava.

“Ovakvo ponašanje nema opravdanja niti ima veze sa sportom. Uporno upozoravamo na skupine koje organiziraju nerede i napade na policajce pod krinkom navijanja. Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti i da navijačke organizacije počnu raditi isključivo u okviru zakona i svog propisanog djelovanja”, ističe Sindikat.

Zahvalivši policijskim službenicima na brzoj reakciji koja je spriječila daljnju ugrozu vozača i putnika na autocesti, Sindikat policije Hrvatske zaželio je brz oporavak kolegama koji su napadnuti i ozlijeđeni zbog toga što su radili svoj posao – čuvali sigurnost građana.

Hrvatske autoceste (HAC) oštro su u nedjelju osudile svako nasilje te izrazile žaljenje zbog zatvaranja autoceste A1 uslijed navijačkih nereda, što je otežalo putovanje te HAC-u prouzročilo štetu. Hrvatske autoceste (HAC) oštro su u nedjelju osudile svako nasilje te izrazile žaljenje zbog zatvaranja autoceste A1 uslijed navijačkih nereda, što je otežalo putovanje te HAC-u prouzročilo štetu.

Do sukoba navijača i policije došlo je u subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec. Pritom je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje pri čemu su propucana četiri navijača. Uhićeno je 44 navijača koji očekuju sudsku odluku o određivanju istražnog zatvora.

Izvor/ PUZ/ HINA/ Jutarnji list/ RTL/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Video: MUP TV

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI