VIRTUALNI POLICAJCI, ZA VIRTUALNE KRIMOSE! Što je Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) i čime se oni bave?

VIRTUALNI POLICAJCI, ZA VIRTUALNE KRIMOSE! Što je Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) i čime se oni bave?

Iako kriminalističko obavještajna djelatnost i na njoj zasnovana Obavještajno vođena policijska djelatnost ne predstavljaju novost u radu policije, na iznenađenje sviju nas – eto nam novog policijskog špijunskog odjela po imenu (KOS), zaduženog za kriminalna djela u virtualnom svijetu.

Al, dajte, najte. KOS je bila kratica za zloglasnu Kontraobavještajnu službu koja je bila sastavni dio JNA u nekadašnjoj SFRJ, ali nećemo se zafrkavati sa posebnom policijskom jedinicom splitskog KOS-a, već idemo vidjeti čime se oni bave.

Što je Kriminalističko-obavještajna služba (KOS)?

Riječ je o službi osnovanoj prije tri godine koja uz kriminalističko-obavještajni rad i analitiku pokriva digitalnu forenziku i suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta.

Splitski KOS je osnovan 2019., a bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici s Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta, te policijske postaje.

Što je njihov primarni cilj?

Evo što stoji na stranicama policije: Za obavljanje poslova iz djelokruga Kriminalističko-obavještajne službe ustrojavaju se:

– Odjel kriminalističkih evidencija
– Odjel potraga
– Odjel kriminalističko-obavještajne analitike
– Odjel kibernetičke sigurnosti

Što policija sve istražuje?

Otkrivanje, nadziranje i otežavanje aktivnosti virtalnih zločinačkih udruženja ključan je element novog proaktivnog policijskog pristupa koji je usmjeren na prevenciju i smanjenje kriminaliteta.

Nedavni hakerski napad na Slobodnu Dalmaciju i uhićenje internetskih lopova koji su zarađivali na ukradenim podacima korisnika telekoma skrenuli su pažnju na policijsku Kriminalističko-obavještajnu službu (KOS). Podsjetimo, Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) splitske policije nedavno je uhitila grupu zbog računalne prijevare u kojoj su telekomunikacijsku tvrtku oštetili za preko 300 tisuća kuna koristeći podatke 700 korisnika telekomunikacijske tvrtke.

Njeni pripadnici su obrazovani i specijalizirani za istraživanje takvih kaznenih djela s obzirom da internet i računalna tehnologija zahtijevaju specifična znanja, ali se i dalje stalno educiraju. “Sve što se događa u stvarnosti, događa se i na internetu, a pri tome mislim na prijevare, krađe, uništenja. Sve što ima predznak kibernetički”, rekao je za Hinu šef splitskog KOS-a Ivo Vranješ.

Teška kaznena djela u kibernetičkom svijetu čine informatički stručnjaci, dok za ostale prijevare na internetu i nema neke posebne potrebe za informatičkim znanjima s obzirom da se svi koriste tzv. pametnim telefonima. U svojoj su se praksi susretali i s maloljetnim počiniteljima koji su često istraživači, a ne klasični kriminalci, dodaje.

Što se hakiranja najveće dnevne novine u Dalmaciji tiče policija trenutno “trasira” ili slijedi trag, rekao je Hini šef splitskog KOS-a Ivo Vranješ pa istaknuo: “Kriminalistički izvidi su u tijeku, o svemu je obaviješteno državno odvjetništvo. No jedno je jasno – sve što se događa na internetu ostavlja trag putem kojega policija pokušava doći do počinitelja. Baš kao i u stvarnom životu kada očevidna ekipa na mjestu zločina prikuplja tragove koje je ostavio počinitelj”.

Šef splitskog KOS-a savjetuje da na internetu korisnici ne smiju biti naivni već oprezni, da svaku informaciju provjere dva puta, ali i da budu pronicljivi i pretpostave kako mogu postati žrtva. Poseban naglasak je stavio na pohlepu jer, dodaje, novac se ne zarađuje preko noći.

“Građani trebaju znati da iako istraživanje navedenih kaznenih djela zahtjeva stručnost, upornost i veliko zalaganje, policija ne odustaje od konstantne potrage za počiniteljima”, poručio je šef splitskog KOS-a Ivo Vranješ u razgovoru za Hinu.

Izostanak nadzora?

Obavještajne i policijske Sigurnosne agencije ne moraju uvijek od suda tražiti provođenje nadzora stoga im to sve ostavlja korisničke račune na društvenim mrežama otvorenim za zlouporabu a nažalost svjedočili smo mnogo puta da većini obavještajnih snaga nedostaje i transparentnost o tome kako se alati nadzora koriste. Zbog toga su tajne službe i njihove zakonodavne ovlasti u suprotnosti s kriterijima Europske unije. Stoga vidjet ćemo kako će se ova obavještajna policijska jedinica ponašati ubuduće i koristiti svoje alate.

Kriminalističko obavještajna djelatnost trebala bi imati vrlo značajnu ulogu u borbi protiv teških oblika kriminaliteta, organiziranog kriminaliteta i terorizma. Ako kriminalističko obavještajna djelatnost ne funkcionira dobro, tada policijski istražitelji ne dobivaju pravodobne informacije koje im pomažu u prevenciji i istraživanju kriminaliteta, uhićenju počinitelja. A onda, na**basmo svi redom. Zato. Čuvajte se virtualni krimosi – s nama je novi divovski policijski virus, KOS!

Piše: Božidar Bebek/ Izvor/ Hina/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI