Što god daš, život ti to vraća! SAD uvodi sankcije pojedincima optužujući ih za korupciju: sadašnja tužiteljica u Tužiteljstvu BiH Gordana Tadić na crnoj listi

Što god daš, život ti to vraća! SAD uvodi sankcije pojedincima optužujući ih za korupciju: sadašnja tužiteljica u Tužiteljstvu BiH Gordana Tadić na crnoj listi

Ministarstvo financija SAD-a je 11. travnja objavilo sankcije u novom priopćenju s imenima sedam osoba – po dvije iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te jedna iz Crne Gore, a jedno od njih je bivša glavna državna tužiteljica te zemlje Gordana Tadić.

“Ljudi koji su danas imenovani predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsku i razumnu upravu na Zapadnom Balkanu”, rekao je Brian E. Nelson, podtajnik za terorizam i financijske obavještajne službe.


Danas je OFAC odredio nove sankcije među kojima su se našli Gordana Tadić i Asim Sarajlić

U priopćenju navedeno je da su zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine kažnjeni su zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić i sadašnja tužiteljica u Tužiteljstvu BiH Gordana Tadić koju je u listopadu prošle godine Visoko sudsko i tužiteljsko vijeća (VSTV) BiH smijenilo s mjesta glavne državne tužiteljice.

Sarajlić je zastupnik u bosanskohercegovačkom parlamentu i donedavno je bio visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA). Sarajlić je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovinu utjecajem, te je zloupotrijebio položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državnu tvrtku, priopćeno je iz Uprave za trezor.

Tadić je smijenjena s mjesta glavne tužiteljice nakon što nije dodijelila predmete tužiteljima pomoću automatiziranog sustava distribucije predmeta koji je dizajniran da spriječi donošenje odluka temeljenih na osobnim ili političkim razlozima. Osim toga, iskoristila je svoj položaj za promicanje vlastitih osobnih i obiteljskih interesa, rekao je Treasury.

“Borba protiv korupcije u cijelom svijetu glavni je prioritet Biden-Harrisove administracije, a Ministarstvo finansija neće oklijevati upotrijebiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bi korumpirane i destabilizirajuće aktere pozvali na odgovornost”, rekao je.

SAD smatra njenim političkim pokroviteljima HDZ u BiH.

“Ova veoma ozbiljna zloporaba položaja simbol je neprimjerenog političkog utjecaja na pravosudna tijela BiH i spremnosti nositelja pravosudnih funkcija da ignoriraju opredjeljenje da objektivno provode zakon”, stoji u izjavi u kojoj se dodaje kako je povjerenje građana u pravosudna tijela BiH je na dosad najnižoj razini velikim dijelom upravo zbog onoga što je radila Tadić.

Osim zabrane putovanja u SAD, Ministarstvo financija zamrzava svu imovinu određenih pojedinaca u toj zemlji. Sarajlić i Tadić su sada u poziciji da s njima ne smije poslovati niti jedan američki državljanin.

Poštivanje ovih kaznenih mjera nadzirat će Ured za kontrolu imovine pri američkom Ministarstvu financija (OFAC).

Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI