ŠTO BI MI BEZ AMERA! Medved i Fleming otvorili najveći veteranski centar u Hrvatskoj

ŠTO BI MI BEZ AMERA! Medved i Fleming otvorili najveći veteranski centar u Hrvatskoj

Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskih branitelja, veterana iz Domovinskog rata, vrijedan više od dva milijuna kuna, uređen i opremljen u suradnji s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, otvoren je u petak u Osijeku, izvjestilo je Ministarstva hrvatskih branitelja.

Prostor su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Mark Lewis Flaming, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH. Uz njih, svečanom otvaranju prostora nazočili su Robert Crotty, načelnik Političkog odjela u Veleposlanstvu SAD-a, brigadir Matthew Denny, vojni izaslanik u Veleposlanstvu SAD-a, Diana Maršić, voditeljica Programa humanitarne pomoći u Veleposlanstvu SAD-a i koordinatorica projekta, pukovnik Bradley Ritzel, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, predstavnici glavnog stožera OSRH generali Mijo Validžić i Željko Ljubas, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

“Izražavam iznimno zadovoljstvo obavljenim radovima i uređenjem prostora, što će omogućiti još kvalitetniju i sveobuhvatniju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te rad liječničkog vijeća koje provodi postupak vještačenja za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji“ kazao je Medved.

Ministar je izrazio zahvalu partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država što su prepoznali značaj ovog projekta i svojom donacijom omogućili uređenje prostora i uspostavljanje Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Osijeku, te je naglasio da će navedeni prostor moći koristiti za pružanje različitih oblika podrške kroz individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja te različitog oblika terapijskog rada, a intenzivirat će se i suradnja s udrugama iz Domovinskog rata, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja populacije o kojoj skrbimo.

Istaknuo je kako 30 godina od početka Domovinskog rata i stradanja Hrvatske, svjedočimo stradanju prijateljskog naroda Ukrajine”.

“Kao punopravna članica EU i NATO saveza, Hrvatska se u partnerstvu s prijateljima, Sjedinjenim Američkim Državama, svrstala na pravu stranu i pruža sve oblike potpore i pomoći ukrajinskim braniteljima da obrane svoju zemlji i svoj narod”, poručio je ministar Medved.

“Svjesni smo da će nakon toga rata biti veliki broj ratnih vojnih invalida, kojima će biti potrebno pružiti odgovarajuće oblike potpore. Zato i danas upućujemo ohrabrenje braniteljima Ukrajine, ali i poziv da po završetku ovog centra računaju na našu potporu u obliku rehabilitacije i oporavka od ranjavanja i ozljeda”, istaknuo je Tomo Medved.

Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD Mark Lewis Fleming rekao je da američka Vlada “ponosan partner Hrvatske u ovom projektu”.

“Vlada SAD-a je ponosan partner Hrvatske u ovom i mnogim drugim projektima. Suradnja koju smo izgradili s Ministarstvom branitelja nastavit će se proširivati i produbljivati i nastavit ćemo pružati potporu hrvatskoj Vladi u osiguravanju usluga za hrvatske branitelje”, rekao je Fleming.

Prepoznajemo svetu obavezu da skrbimo za njih kada se vrate kući, SAD i Hrvatska uvijek cijene one koji se žrtvuju u obrani svojih zemalja i svojih vrijednosti, ta hrabrost i žrtva su posebno vidljivi u ovim teškim danima u Ukrajini, dodao je Fleming.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako otvaranje Centra pokazuje da Hrvatska skrbi o svojim braniteljima i čini sve kako bi im podigla kvalitetu života, a župan Ivan Anušić zahvalio je svima koji će sudjelovati u aktivnostima rehabilitacije branitelja u ovome Centru, u čemu je Županija spremna pomoći, stoji u priopćenju.

Foto: Press MHB

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI