“United States Space Force” Trump predstavio svoj plan svemirskih snaga

“United States Space Force” Trump predstavio svoj plan svemirskih snaga

Donald Trump je počeo ostvarivati svoj plan o vojnom zapovjedništvu za svemir kada je u utorak naredio Pentagonu da pripremi plan zakona o svemirskim snagama kao šestom entitetu američkih oružanih snaga.

“Moramo biti spremni”, izjavio je Donald Trump i potpisao četvrtu svemirsku direktivu u svom mandatu, koja opisuje organiziranje tog novog entiteta. “Za moju vladu je osnivanje svemirskih snaga pitanje nacionalne sigurnosti”, istaknuo je i dodao da je “američko vodstvo u svemiru važnije nego ikada”.

Zadatak svemirskih snaga je zaštititi američke satelite u svemiru od svakog fizičkog napada, sudara s drugim predmetom ili projektilom ili od bilo kakvog pokušaja piratiranja ili smetnji, kao i razvoj ofenzivnih kapaciteta.

U lipnju 2018. Donald Trump je već najavio snage “odvojene, ali jednake kao pet drugih (američke kopnene snage, američko ratno zrakoplovstvo, američka mornarica, korpus marinaca i obalna straža). Ali proces je dug i ovisi o Kongresu, koji jedini može odlučiti o takvoj reorganizaciji američke vojske.

U prvom razdoblju Space Force će ostati u sklopu vojnog zrakoplovstva. Svemirske snage će imati vlastiti stožer. (Hina)

Foto/White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI