State Department: Američki državni tajnik Pompeo na europskoj turneji od 27. rujna, posjetit će i Hrvatsku

State Department: Američki državni tajnik Pompeo na europskoj turneji od 27. rujna, posjetit će i Hrvatsku

Američki državni tajnik Mike Pompeo nastavlja europsku turneju 27. rujna, a Hrvatsku će posjetiti 2. listopada, priopćio je State Department u četvrtak.

Pompeo će osim Hrvatske posjetiti Grčku i Italiju. U Hrvatskoj će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom hrvatske diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom. Teme sastanaka bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće, rekao je Grlić Radman u četvrtak novinarima.

Razgovarat će još o obrambenoj suradnji i mogućnostima ulaganja, navodi se u priopćenju State Departmenta. Predviđen je susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića koji je ranije u rujnu potvrdio da Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona i da je, između ostalih, zatražena ponuda SAD-a za nabavku novih F-16 aviona.

“Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje … te na rabljene F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela”, rekao je ministar obrane.

Pompeo je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u posjet Hrvatskoj otkad je Donald Trump američki predsjednik.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na “opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije”, a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Prije Hrvatske putuje u Grčku i Italiju 

Grčku će posjetiti 27. rujna. Sastat će se s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom. Obnovit će “zajedničku predanost jačanju sigurnosti, mira i prosperiteta u istočnom Sredozemlju i proslaviti najsnažnije američko-grčke odnose u desetljećima”, navodi se u priopćenju.

Nakon Grčke putuje u Italiju. Pompeo, premijer Giuseppe Conte i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio razgovarat će o bilateralnim odnosima, pandemiji koronavirusa, sigurnosnim prijetnjama.

Američki državni tajnik govorit će na simpoziju Svete Stolice o unaprjeđenju i obrani vjerske slobode 30. rujna. U Vatikanu će se susresti s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom i tajnikom za diplomatske odnose, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. (Hina)

Foto: Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI