STARE ČIZME

STARE ČIZME

Te zime dok je stari hrast već odavno lišće odbacio kao težak teret na ramenima,sidija sam na kamenu gledajuć u daljinu. U mislima kao roj čela zujanje i vraćanje na taj dan.

Kišilo je dok sam slagao drva sa suborcem,niz kabanicu kapljale su kišne kape kao olovo teške, osjećao sam da me potežu svom snagom dole kao da žele da se stopim sa blatom po kojem sa hodao u odrpanim starim vojničkim čizmama.

Nisam obraćao pažnju dok su drugi se smijali oko starog špakera na kojem je bija rđav lonac a u njemu se kuhao grah.

Dopirao je miris do mene al mu nisam pridavao toliko pozornosti.Tiho sam gazio po blatu i nastavio slagat drva.

Braća po oružju razmišljam o svima sa uzdahom i odjednom kiša prestade.

Al i dalje te kapi su padale preko moga čela da sam na trenutak zamahnuo rukom da skinem kapuljaču i da nastavim bez kabanice radit.

Skinuo sam je i odložio na obližnji panj u kojeg je bila zabodena sjekira.

Odjednom je zapuhao hladan vjetar toliko jako da i ono malo lišća što je bilo na hrastu je odletjelo na sve strane.

Spušćala se je noć te je sve hladnije bilo. Ušao sam u kuću gdje se je orio smjeh.

Al i dalje me je vatao taj neki nemir, nikako ga se nisam mogao rješiti.

Uzeo sam malo graha i polako pojeo. Zahladilo je još više. Noć je bila napeta, nji dvojica krenula su na stražu, mi ostali smo nastavili drijemati al uvijek smo bili u pripravnosti.

Nešto prije zore trzne me paljba, skočili smo se svi i zauzeli položaje. Očekujuć njih dvojicu da jave što se događa. Čekali smo a došlo je i podne, paljba nije prestajala. Odjednom je sve utihnulo, panika, što je sa njima?

Lagano dva po dva smo otišli da ih tražimo, prolazili su sati….navečer naiđoh do starog hrasta, ugledah čizme kako vire pokraj njega, take iste imam i ja.

Prilazim, drćem, grčim se od bola. Polako glavu spuštam prema zemlji, stoji u krvi i još diše…prilazim mu te pružam ruku da bih je postavio ispod njegovog vrata.

Grcam od plača, ljubim krvavo čelo dok njegove posljednje riječi slušam…Hrvatsku ti ostavljam <3 :'(  Ne zaboravi mene čuvaj naše čizme :’)

Autor: Mihaela Prcela Karoglan.13.10.2019
KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI