U vojarni “Satnik Josip Zidar” Obilježena 4. obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje

U vojarni “Satnik Josip Zidar” Obilježena 4. obljetnica Središnjice za obavještajno djelovanje

U vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni u petak, 14. prosinca 2018. održana je svečanost obilježavanja 4. obljetnice ustrojavanja i rada Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), Dana vojnoobavještajnog roda i Dana vojne kapelanije Svetog Ivana od Križa.

Središnjoj svečanosti nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik SOD-a pukovnik Zvonimir Rogić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić te drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH-a.

U prigodnom obraćanju načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje su pripadnici SOD-a postigli proteklih godina u izvršavanju postavljenih zadaća, a osvrnuo se i na značajnu ulogu koje je funkcionalno područje sigurnosno-obavještajnih i poslova elektronskog djelovanja odigralo tijekom Domovinskog rata. Za pripadnike SOD-a general Šundov rekao je kako su prototip modernih vojnika – vojnika XXI. stoljeća. Iako se radi o postrojbi, koja je iz temelja izgrađena u posljednje četiri godine, konstantno se razvijaju nove sposobnosti te postrojba predstavlja okosnicu koncepta vojno-obavještajne potpore Oružanih snaga.

“Činjenica je da današnje sigurnosno okružje postaje sve složenije i pred sve nas postavlja nove prijetnje i ugroze te zahtijeva nove odgovore. Od Središnjice za obavještajno djelovanje očekuje se da bude sposobna rano prepoznati indikatore ugroza i provesti potporu vojnim operacijama. Jednostavno, očekuje se pružanje prave informacije pravoj osobi u pravo vrijeme,” zaključio je general Šundov.

Zapovjednik SOD-a pukovnik Rogić rekao je kako se radi o izrazito kompleksnoj i multidisciplinarnoj operativnoj postrojbi koja danas djeluje u miru, kao što su i njezine prethodnice djelovale u ratu. Kako se sigurnosno okružje Rebublike Hrvatske mijenja, istaknuo je pukovnik Rogić, tako se i postrojba prilagođava kako bi mogla odgovoriti na sve izazove i širi spektar djelovanja. Zapovjednik SOD-a najavio je i planove postrojbe u idućoj godini: “Važno je spomenuti novouspostavljeni sustav domovinske sigurnosti, koji je kroz naš vojno-obavještajni sustav prepoznao ulogu ove postrojbe kao senzora. Tako će od sljedeće godine sustavi bezposadnih letjelica Orbiter 3b kroz međuresornu suradnju nadzirati akvatorij, odnosno sudjelovat će u zaštiti pomorskog dobra Republike Hrvatske. Isto tako, bit ćemo na značajno višoj tehničkoj razini angažirani u protupožarnoj sezoni.”


U sklopu svečanosti obilježavanja obljetnice SOD-a položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja u vojarni “Satnik Josip Zidar” te je služena misa koju je predvodio generalni vikar don Marko Medo.MORH/Foto/T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI