I Crkva protiv Bandića zbog Srebrnjaka: NIJE ŽRTVA SAMO SMIJENJENI RAVNATELJ, NEGO JE ŽRTVA ISTINA

I Crkva protiv Bandića zbog Srebrnjaka: NIJE ŽRTVA SAMO SMIJENJENI RAVNATELJ, NEGO JE ŽRTVA ISTINA

Glas Koncila, službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije, u četvrtak je objavio žestoku i dosad neviđenu kritiku Milana Bandića, piše u nedjelju Jutarnji list, ističući da je Kaptol okrenuo leđa zagrebačkom gradonačelniku.

Na primjer, u lipnju je taj katolički tjednik eksplicitno podržao Bandićeve prijetnje da će saborski Klub zastupnika njegove stranke, BM365, zahtijevati ostavku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Osim toga, zagrebački gradonačelnik već godinama izdvaja pozamašna financijska sredstva koja se troše za obnovu crkvene imovine i redovito se susreće s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima, piše Jutarnji list.

Ali ovaj tjedan, glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u svome se komentaru naslovljenom “Zavjera protiv istine” dotaknuo slučaja smjenjivanja Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku u Zagrebu, iza čije profesionalne dekapitacije stoji Milan Bandić. Figurativno rečeno, Ivan Miklenić je iz svih oružja raspalio po Milanu Bandiću, onako kako iz tjedna u tjedan u kolumnama ratuje s “duhovnim Jugoslavenima”, ”udbašima”, “komunistima” i sličnim utvarama.

“Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi… Naime, u slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda”, istaknuo je mons. Miklenić.

To nije sve: “Svako postupanje u kojem je najprije pogažena istina, s njom ujedno i pravda, očito je nasilje koje dovodi u pitanje i pravni poredak, a kad u takvu postupanju sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska”, dodao je glavni urednik Glasa Koncila.

Ovo je golem obrat u odnosu na 2010., kada je u drugom krugu predsjedničke utrke između Ive Josipovića i Milana Bandića, Miklenić u komentaru sugerirao da treba podržati zagrebačkog gradonačelnika. Navodeći da oba kandidata koja su ušla u drugi krug potječu iz iste stranke, Miklenić nije propustio dati na znanje koji od njih je prihvatljiviji Katoličkoj crkvi.

“Birači jako dobro znaju da među dvojicom preostalih predsjedničkih kandidata postoji golema razlika. Biračima katoličkim vjernicima od velike pomoći za prepoznavanje prihvatljivijega kandidata mogu biti kriteriji koje su naši biskupi iznijeli u svojoj predizbornoj poruci, a eventualno neodazivanje na izbore trebali bi shvatiti kao grijeh propusta i neodgovornosti za opće dobro”, zaključio je komentator Glasa Koncila.

U apostrofiranoj biskupskoj poruci, članovi Hrvatske biskupske konferencije dali su do znanja kako podupiru kandidata koji se zalaže za kršćanske vrijednosti, što je Bandić isticao za vrijeme kampanje.

Vremena se mijenjaju, a saveznici, mic po mic, okreću leđa Milanu Bandiću.

Izvor/ Hina/ Jutarnji list/ Foto: screenshot/ Izvor/ Facebook

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI