Marić: Vlada uvijek spremna na razgovore sa sindikatima

Marić: Vlada uvijek spremna na razgovore sa sindikatima

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je poručio da je Vlada uvijek spremna na razgovore sa sindikatima u obrazovanju koji su najavili štrajk, ističući da će od njega uvijek dobiti iskrenu i otvorenu riječ.

Sindikati su najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama za 10. kolovoza, s trajanjem do ispunjenja zahtjeva za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju. Vladu prozivaju da u dva tjedna razgovora oko njihovih zahtjeva nije zauzela stav.

Ministar Marić je, uoči užeg kabineta Vlade, novinarima izjavio kako je Vlada uvijek spremna na razgovore. “Sindikatima poručujem – ono što im imam za reći, reći ću im na sastanku”, kazao je.

Ustvrdio je da će sindikati od njega dobiti “samo iskrenu, otvorenu i transparentnu riječ”, da će sve što im ima poručiti prvo reći njima, a tek onda o svemu obavijestiti javnost.

Najavio je da će idućih dana održati sastanak i sa sindikatima državnih službi, a najavio je i razgovor s predstavnicima javnih službi.

“Nisu tu samo učitelji i zdravstveni djelatnici. Tu su i drugi koji također žele čuti što im imamo za poručiti”, izjavio je Marić.

Upitan otežavaju li mu posao ministri koji putem medija brane sindikate u svojim resorima, odgovorio je kako ne želi ulaziti u rad svojih kolega. “Svatko od njih i svatko od nas radi onako kako misli da treba raditi”, izjavio je.

Marić je komentirao najavu ministra zdravstva Milana Kujunđžića da će se sredstva za dio duga prema veledrogerijama pronaći rebalansom proračuna, rekavši da se rebalans u pravilu donosi krajem godine.

“Do sada, rebalansima je najveći dio novca išao za zdravstvo. Rebalans će biti u nekom trenutku, no ja ga ne bih vezivao za obveze i dugove u zdravstvu”, izjavio je Marić.

Kazao je kako je iz proračuna posljednjih godina izdvajalo za zdravstveni sustav, spomenuvši financijsku injekciju od 1,5 milijardu 2017. godine, dodatnih 500 milijuna prošle godine, te ove godine 1 postotni bod zdravstvenog doprinosa. “S prihodne strane smo dali, što se dogodilo na troškovnoj strani nisam ja koji treba odgovoriti na ta pitanja”, zaključio je Marić. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI