Projekt o sprečavanju onečišćenja Jadranskog mora – Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović: “Jadransko more je izvor bogatstva. To je naš okoliš za koji smo svi zajedno odgovorni”

Projekt o sprečavanju onečišćenja Jadranskog mora – Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović: “Jadransko more je izvor bogatstva. To je naš okoliš za koji smo svi zajedno odgovorni”

U nastavku državnog posjeta Republici Albaniji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je luku Drač gdje je predstavljeno pokretanje projekta UN-ovog programa za razvoj (UNDP), koji financijski potpomaže i Hrvatska, o “Upravljanju morskog i obalnog onečišćenja za pojačanu sigurnost na moru u skladu s pomorskim zakonima i politikama EU-a”.

“Mislim da su to izvrsno uloženi novci. Jadransko more je izvor bogatstva. To je naš okoliš za koji smo svi zajedno odgovorni”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. U obraćanju prisutnima na predstavljanju projekta, među kojima je bio i albanski ministar energetike Damian Gjiknurija, direktorica UNDP-a u Albaniji Limya Eltyaebe te Vedran Martinić iz ustanove Atrac (Jadranski edukativni i istraživački centar), Predsjednica je kazala kako je zaštita Jadrana i briga oko onečišćenja od iznimne važnosti za Hrvatsku, ali kako i druge države imaju odgovornost zajedničkog djelovanja u njegovoj zaštiti, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Spriječiti mogući incident najvažniji je korak koji moramo poduzeti u zaštiti obalnih područja Jadrana, istaknula je. Prema njezinim riječima, za Hrvatsku je također važno, a na tome se namjerava raditi ne samo s Albanijom već i Crnom Gorom te ostalim zemljama na Jadranu, zbrinjavanje otpada, posebice u zimskim mjesecima kada vjetar i morske struje donose smeće na hrvatske obale i u čišćenje se ulaže puno napora i novca.

“Radije bismo taj novac uložili u sprečavanje zagađenja”, poručila je Predsjednica. Izrazila je zadovoljstvo što su se svi njezini sugovornici albanskog državnog vrha složili oko prijeke potrebe da se Jadransko more zaštiti od raznih vrsta zagađenja. “Jadran je veliki resurs za naše zemlje, posebice kada se radi o turizmu, glavnom stupu naših ekonomija”, istaknula je.

Predsjednica Grabar-Kitarović u luci Drač je obišla jedan od terminala i posjetila brod albanske obalne straže.

Prije odlaska u Drač predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom, a gospodarski odnosi Albanije i Hrvatske i njihovo daljnje širenje, uz uvjet znatno bolje prometne povezanosti, bili su glavna tema tog susreta.

“Posebno smo razgovarali o gospodarskim odnosima jer postoji ogroman prostor za njihovo proširenje. Niz je hrvatskih tvrtki koje već posluju u Albaniji i htjele bi širiti svoje poslovanje”, kazala je Predsjednica nakon tog susreta.

Kao područja koja su zanimljiva objema stranama izdvojila je energetiku, građevinsku industriju i poljoprivredu, ali i istaknula kako za to moraju postojati određeni preduvjeti, a prvenstveno prometna povezanost.

“Veze između Hrvatske i Albanije, koje su toliko blizu i koje povezuje Jadransko more, zapravo su veze još iz 19. stoljeća. Zato moramo raditi na uspostavi izravnih linija, kako zračnih tako i trajektnih, i dobro da je Jadrolinija potpisala pismo namjere o uspostavi trajektne linije iz luke Drač prema Rijeci”, kazala je Predsjednica.

Izrazila je nadu kako će se ubrzati izgradnja i cestovnih pravaca, prije svega Jadransko-jonske autoceste, ali i izgradnja energetskih pravaca, što je iznimno bitno za obje države.

“Razgovarali smo i o Jonsko-jadranskom plinovodu (IAP) i njegovom povezivanju na Transjadranski plinovod (TAP). To je isto jedan od načina diversifikacije energije”.

U nastavku boravka u Republici Albaniji, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Berat, gradić koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI