NOVE SPOZNAJE – Znanstvenici na tragu novoga lijeka protiv ćelavosti?

NOVE SPOZNAJE – Znanstvenici na tragu novoga lijeka protiv ćelavosti?

Znanstvenici su otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti kada su u pokusima koristili lijek prvobitno namijenjen liječenju osteoporoze, pišu britanski mediji.

Tvrde da lijek ima vrlo snažan učinak na folikul vlasi, a pretpostavljaju da djeluje na protein koji uzrokuje ćelavost.

Voditelj istraživanja dr. Nathan Hawkshaw sa Sveučilišta u Manchesteru kaže da bi otkriće moglo značiti veliku promjenu za ljude koji pate od gubitka kose te podsjeća da zasad na tržištu postoje dva lijeka protiv ćelavosti: minoxidil, namijenjen muškarcima i ženama i finasteride, namijenjen samo muškarcima.

No čini se da nijedan od spomenutih dvaju lijekova nije pretjerano učinkovit, a otegotna okolnost su brojne nuspojave, zbog kojih osobe kojima ćelavost jako teško pada pribjegavanju transplantaciji kose. Novi lijek zasad je testiran u laboratoriju.

Uzorci sadrže folikule kose s vlasišta koje je doniralo više od 40 muških pacijenata ranije podvrgnutih transplantaciji kose. “Zbog spomenutog uzorka naše je istraživanje vrlo relevatno, jer su u ranijima korištene samo stanične kulture”, kazao je dr. Hawkshaw za BBC, dodavši da lijek tek mora proći dodatna klinička testiranja na ljudima.

Britanski su znanstvenici najprije identificirali molekularne mehanizme staroga imunosupresiva Cyclosporina A, koji se koristi od osamdesetih godina kao ključan lijek protiv odbacivanja presađenih organa ili u liječenju autoimunih bolesti.

Jedna od čestih nuspojava toga lijeka, koja je u ovom slučaju bila najzanimljivija britanskim znanstvenicima, je poticanje neželjene dlakavosti. Članovi tima su proveli punu analizu ekspresije gena izoliranih folikula dlake s ljudskog vlasišta tretiranih Cyclosporinom A. Ustanovili su da lijek smanjuje ekspresiju proteina SFRP1, koji sprečava razvoj i rast brojnih tkiva, među kojima su i folikuli vlasi, što je otkrilo potpuno nov mehanizam djelovanja ovoga starog i vrlo korištenog imunosupresiva.

Glasnogovornik Britanske udruge dermatologa je kazao da je studija vrlo zanimljiva i značajna jer je poznato da gubitak kose kod mnogih osoba utječe na njihovo emocionalno zdravlje, uključujući i samopouzdanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS Biology.

Autor/H/B.B./Foto/pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI