Pele otkopao remetsku istinu! Zašto nema spomenika partizanskim zločinima?

Pele otkopao remetsku istinu! Zašto nema spomenika partizanskim zločinima?

Bagerist Juraj Jurin zvani Pele otkopao je kip anđela kojeg su partizani bacili na ulazi u remetskom svetištu. Za vrijeme uređivanja okoliša u svetištu Gospe Remetske bagerist Juraj Jurin zvani Pele iz mjesta Bačun iz župe Markuševec otkopao je kip bačenoga anđela kojeg su svojim dolaskom 1945. partizani u „rušilačkom duhu“ bacili u šikaru i na taj način željeli zatrti tragove svetišta.

Pogubno za civilizaciju, partizani su željeli uništili i najstarije remetske kipove koji su bili od bijeloga kamena, a postavili su ih pavlini s bijelim habitima pa su ih stoga zvali „beli kipi” ili bijeli kipovi. Valja napomenuti da su 8. svibnja 1945. s mitraljeskim gnijezdom na Vincu, partizani ubijali sve što se kretalo. O tome svjedoči i partizanski komesar VI. ličke Gojko Pandžić u intervju koji je 1985. u Vjesniku dao novinaru Vladimiru Drobnjaku. Dakle mitraljesko gnijezdo je bilo na Vincu, a počinjena su brojna ubojstva nedužnih civila.

Nažalost, lokalne vlasti preskaču povijesnu istinu, jer da im je malo stalo do toga – Remete bi imale obilježje žrtvama partizanskih zločina.

Stara narodna izreka „Svačija gori do zore“ snažnija je od partizanskih zločina i laži. Upravo je tome svjedok Juraj Jurin – Pele. Dok je radio na bageru i ravnao teren otkopao je kip anđela Gabrijela. Otkopao je istinu. „Bio sam presretan kad smo pronašli taj kip kojeg su svojim dolaskom partizanske vlasti bacile i koji je bio zatrpan u gomili zemlje te dobrim dijelom bio oštećen. Taj dio okoliša oko svetišta bio je zapušten, jer u vrijeme komunizma tu se nije smjelo ništa raditi, a posebno su im ti prekrasni kipovi smetali jer su bili vidljivi kad se dolazi s južne i zapadne strane u remetsko svetište. Meni je bila čast kad me pozvao karmelićanin o. Tipurić da mogu raditi na uređenju okoliša u svetištu koje mi je puno značilo od moga djetinjstva do dana današnjega. Crkva mi je uvijek na prvom mjestu i ona me je formirala, usmjeravala, odgajala. Bez Boga se ništa ne može.

Mene je uvijek držala molitva i nogomet, pa i sadašnjim godinama”. Nadimak Pele dobio je zbog svoje nogometne vještine, jer dok je bio u naponu snage s njegovim nogometnim umijećem imali su problema tadašnji vrhunski nogometaši.

Autor: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI