U posjet Splitu i HRM doplovio njemački ratni brod “FGS Rhein “

U posjet Splitu i HRM doplovio njemački ratni brod “FGS Rhein “

Višenamjenski protuminski brod Njemačke ratne mornarice FGS Rhein, koji je ujedno i jedan od zapovjednih brodova NATO-a, u petak je uplovio u luku Lora u posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), a kapetana fregate Franka Maginskyja, koji zapovijeda Stalnom skupinom NATO protuminskih brodova, primio je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić.

Stanišić je naglasio kako Njemačka i Hrvatska imaju kvalitetnu i dobru suradnju te da se u Splitu nastavlja tradicija primanja stranih ratnih brodova, priopćeno je iz splitske Gradske uprave.

Zapovjednik Maginsky istaknuo je da je upoznavanje gradova i kultura važan temelj za mir i stabilnost.

Zapovjedni brod Njemačke ratne mornarice dio je Stalne skupine NATO protuminskih brodova (Standing NATO Mine Countermeasures Group – SNMCMG2). Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage u čijem sastavu se nalaze brodovi zemalja članica Saveza. Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija, vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti.

Maginsky je preuzeo zapovjedništvo skupine SNMCMG2 na svečanosti početkom srpnja u grčkoj luci Souda na Kreti budući da se to zapovjedništvo ustrojava po rotacijskom principu, odnosno određuje se među državama čiji brodovi ulaze u sastav formacije. Primarno operativno razmještena u Mediteranu, skupina djeluje kao jedinstvena cjelina.

Njemački ratni brod postao je dio NATO skupine nakon što je sudjelovao pet mjeseci u okviru EU vođene operacije Sophia u 2017. Tijekom te operacije, FGS Rhein sudjelovao je u spašavanju 2.100 osoba ‘iz nepodesnih plovila’ na ruti s Libijske obale prema Italiji i presreo je brod s libijskom zastavom koji je krijumčario nekoliko vrsta oružja.

Brod Njemačke ratne mornarice u Splitu će biti do sredine kolovoza te je predviđeno zajedničko uvježbavanje (PASSEX) sa snagama Flotile HRM-a.

Također, njemački ratni brod FGS Rhein bit će otvoren za građane u subotu, 11. kolovoza, od 14 do 18 sati.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da zainteresirani građani do broda mogu doći kroz ulaz u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu kraj kružnog toka.

FGS Rhein u službi je njemačke Ratne mornarice od 1993. Brod je dužine 100.6 m, širine 15.4 m te gaza 4.2 m. Posada broji 80 članova, a zapovjednik broda je kapetan korvete Peter Rudolf. (Hina)

Foto/HRM/M.Siriščević

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI