“ZLATNA MEDALJA” Braća Fantela u splitskoj zračnoj luci: Presretni smo što smo svjetski prvaci

“ZLATNA MEDALJA” Braća Fantela u splitskoj zračnoj luci: Presretni smo što smo svjetski prvaci

Braću Šimu i Mihovila Fantelu, koji su na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu u Aarhusu osvojili zlatnu medalju u klasi 49er, pri povratku u domovinu u splitskoj zračnoj luci u nedjelju su dočekali rodbina iz Zadra te prijatelji i štovatelji a po izlasku iz zrakoplova izjavili su kako su jako sretni zbog svog uspjeha.

“Ne mogu reći da smo očekivali ovakav uspjeh, ali nam se otvorila prilika koju smo iskoristili,” kazao je Šime Fantela okupljenim novinarima.

Po njegovim riječima, on i brat Mihovil su na ovom prvenstvu stvorili mentalnu prednost nad konkurencijom.

“Konkurencija nas je respektirala do neke razine kada smo došli u ovu klasu, ali nakon osvajanja titule svjetskog prvaka taj će respekt biti puno veći. Kako se približavaju Olimpijske igre u Tokiju sigurno će nas više respektirati i imat ćemo više šanse za osvajanje medalje”, kazao je Šime Fantela dodavši kako je prvi cilj njega i brata Mihovila bio plasirati se među prvih deset i tako ostvariti olimpijsku normu.

“Ali, onda proradi onaj duh – zašto ne uzeti medalju? Drugi dan smo skočili na prvo mjesto i onda smo rekli – ovo je prilika koja se ne propušta”, objasnio je Šime.

Mihovil je naglasio kako mu je najsretniji dan na Svjetskom prvenstvu bio drugi dan kada se s bratom probio na prvo mjesto.

“Taktika je bila čuvati se Nijemaca koji su bili jedini konkurenti za zlato i na startu smo se odmah skoncentrirali pored Nijemaca. Oni su pratili naše kretanje i samim time nam olakšali posao i na kraju kad smo bili ispred njih sve je bilo puno lakše”, kazao je Mihovil Fantela objašnjavajući odlučujuću situaciju koja je doprinijela osvajanju zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu.

Odgovarajući na novinarska pitanja o bratskom odnosu njih dvojice, Mihovil je za Šimu rekao kako je dobar učitelj, a Šime je za Mihovila rekao kako je dobar učenik u klasi 49er koju zajedno treniraju zadnjih godinu i pol dana.

“Ponosan sam na Mihovila, on ranije nije nastupao u dvojcu ali u zadnjih godinu i pol dan napravio je ogroman iskorak”, kazao je Šime o bratu Mihovilu kojem je ovo prva svjetska medalja.

Mihovil je dometnuo kako će se ubuduće “morati naviknuti na medalje.” Njegov brat Šime je u dosadašnjoj karijeri ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u klasi Optimist, nekoliko naslova juniorskog svjetskog prvaka u klasi 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u klasi 470 i jedan u klasi 49eru) i olimpijsko zlato u klasi 470 s Igorom Marenićem.

Predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza Zlatko Taritaš izjavio je kako je uspjeh braće Fantela velik i iznenađujući.

“Za sve nas u hrvatskom jedrenju ovo je neobično veliki i iznenađujući rezultat. Očekivali smo normu za Olimpijske igre, medalja je puno više, a zlato je vrh vrhova, to je najviše što su dečki mogli napraviti,” kazao je Taritaš.

Po njegovim riječima, obitelj Fantela ostvaruje vrhunske rezultate i uvijek se vrhunski priprema i poštuju svoje sportske protivnike.

“To im se vraća, dragi Bog im je vratio sve uloženo,” kazao je Taritaš.

Predsjednik HJS-a dodao je kako njegov savez ima veliku podršku od Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske države, a nada se kako će ovi rezultati potaknuti i druge institucije da im pomognu.

“Nadamo se da će nas Hrvatska turistička zajednica, odnosno hrvatski turizam prepoznati kao promotore naše zemlje, nažalost to je jedna od stvari koja nedostaje, ali se nadam kako će se i to riješiti,” rekao je Taritaš. (Hina)

Foto/HOO

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI