Špika: Isplata covid dodatka mogla je biti i prije šest mjeseci

Špika: Isplata covid dodatka mogla je biti i prije šest mjeseci

Kandidat za gradonačelnika Zagreba platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika u petak je rekao da je isplata covid dodatka umirovljenicima mogla biti i prije šest mjeseci.

Ovih dana su već mogle biti i druga i treća isplata, ali to nije rješenje, ustvrdio je Špika na konferenciji za novinare ispred zgrade Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Platforma Umirovljenici zajedno smatra da je covid dodatak dobar jer su umirovljenici koji su ga dobili zapravo na rubu siromaštva budući da njih oko 850.000 ima mirovine ispod 4000 kuna, ali i dodaju kako je takvo rješenje samo privremeno.

“Za mjesec dana oni će to potrošiti i bit će opet na istom. Znači, trebamo ići u neka kvalitetnija rješenja, a kvalitetnije rješenje se pruža sada u Hrvatskoj s obzirom na to da je odobreno na razini Europske unije 49 milijardi kuna za održivi razvoj”, istaknula je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Blanka Sunara.

Sunara je rekla i da predlažu da 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj bude visina mirovine jer bi tada umirovljenici imali za pristojan život i ne bi ovisili o mrvicama. Smatra i da treba investirati u privatno i razviti gospodarstvo koje će stvoriti novu vrijednost i na osnovu toga će se onda puniti proračun, jer umirovljenicima treba povećati mirovine.

Špika je dodao kako treba uzeti covid dodatak i reći Vladi – hvala lijepo na svakoj kuni, ali se i zapitati koja je tome svrha dva tjedna pred izbore.

Ustvrdio je i da su neki “samozvani predstavnici umirovljenika s Vladom fingirali neke navodne dogovore”.

“Nije tu bilo nikakvih dogovora, Vlada je napravila što je trebala, a novac za covid dodatak je mogao biti i prije pet ili šest mjeseci”, dodao je.

O cjepivima Špika je rekao da se, nažalost, “i Hrvatska uvukla u borbu farmaceutskih tvrtki za profit”.

Tvrdi kako je simptomatično da su sve strelice uperene prema adenovirusnim cjepivima koja se proizvode na tradicionalan način već desetljećima – AstraZeneca, Sputnjik V i Johnson&Johnson i o kojima se zna gotovo sve, za razliku od mRNA cjepiva – Pfizer, Moderna i drugih o kojima se, kako kaže, ne zna što će se dogoditi sa njihovim primitkom za šest mjeseci ili godinu dana.

Zamjera premijeru Andreju Plenkoviću što Hrvatska nema Sputnjik V jer da ga imamo, tvrdi Špika, mogli smo već spremni dočekati turističku sezonu i biti zemlja slobodna od koronavirusa.

U vezi predstojećih lokalnih izbora za Zagreb, Špika kaže da im je prvenstveni cilj da imaju zastupnike u Gradskoj skupštini jer se u njoj donose odluke. (Hina)

Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI