“SPEKTAKL U Donjoj Stubici” Savate borba između Hrvatske i Rusije

“SPEKTAKL U Donjoj Stubici” Savate borba između Hrvatske i Rusije

28.12.2018. godine. u gradskoj dvorani u Donjoj Stubici održati će se Savate borba između Hrvatske i Rusije. Uoči nadolazeće borbe razgovarali smo sa Miljenkom Hrenekom, koji je uz Srećka Zniku predsjednika i trenera jedan od organizator spomenute borbe, ali i tajnik iz Savate kluba Stubica. Najavio nam je ukratko nadolazeću borbu. Kaže kako Rusija ima reputaciju jedne od najjačih reprezentacija u svijetu. Pojašnjava kako će u susretu Hrvatske protiv Rusije sudjelovati pet reprezentativaca Rusije protiv pet reprezentativaca iz Hrvatske.

Zanimalo nas je i što je sam Savate, odnosno francuski boks. Hrenek nam tumači kako je savate izvorni europski borilački sport te da svoje porijeklo vuče iz Francuske. Ono po čemu liči klasičnom boksu su ručne tehnike , dok su udarci nogama slični tajlandskom boksu. Pritom Hrenek nadodaje:

“Kao I kod klasičnog boksa, mečevi su po težinskim kategorijama i traju 5 rundi. Riječ je o dinamičnoj borbi, a pravila se nisu mijenjala posljednjih sto godina.

Inače,,Savate klub Stubica ,, osnovan je 1997. godine. Osnivači su Miljenko Hrenek ( tajnik) i Srećko Znika ( predsjednik i trener ).Kako kaže Hrenek u povijesti kluba imali su nekoliko desetaka državnih prvaka u svim dobnim i težinskim kategorijama.

Hrenek nam se pohvalio i sa uspjesima svoga kluba. Kaže, kako je njihov klub bio viceprvak Europe ali viceprvaka svijeta. Pritom ističe:

“Najbolji su nam rezultati, prvakinje Europe Dubravke Boroše prve Hrvatice natjecateljice koja je titulu odnijela u Parizu 2004.godine, kao što je. Miroslav Tustić bio europski prvak 2006. godine.

Osim njih, Hrenek je ponosan i na Luku Leškovića koji je 2017 godine osvojio je titulu pro-prvaka svijeta pobijedivši Japanca u sedam rundi. Govoreći o uspjesima ovog kluba ne treba izostaviti i tri medalje sa svjetskih prvenstava, te kako su članovi upravo njihovog kluba osvojili tri brončane medalje.

Osim spomenutog, ovaj klub se može pohvaliti i sa trenerom Zinkom koji je ove je godine završio višu trenersku školu, smjer savate na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu.

Klub je do sad dao četrnaest reprezentativaca, koji su redom osvojili medalje na europskom prvenstvu, svjetskom prvenstvu, prvenstvu Mediterana i prvenstvu Balkan, a natjecatelji su nastupili na tri kontinenta.

Hrenek kazuje kako su krajem prošle godine bili organizatori za pro-prvaka svijeta te kako ove godine organiziraju susret Hrvatska-Rusija.

Piše/Matej Knježević/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI