Specijalni zastupnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer čestitao Komšiću na ustrajnosti da BiH održi na NATO putu

Specijalni zastupnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer čestitao Komšiću na ustrajnosti da BiH održi na NATO putu

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s Matthewom Palmerom, specijalnim zastupnikom  američkog državnog tajnika za zapadni Balkan na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Razgovarajući o aktulnoj političkoj situaciji Komšić i Palmer su se dotakli trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini i stabilnosti u regiji.

Palmer je tom prilikom čestitao Komšiću na njegovoj ustrajnosti da čvrsto održi Bosnu i Hercegovinu na putu prema NATO savezu.

Također su razgovarali i o inicijativi za formiranje carinske unije zemalja regije, što bi rezultiralo poboljšanju odnosa u regiji i životnom standardu svih građana u BiH.

Komšić se zahvalio specijalnom predstavniku Palmeru na konzistentnoj i jasnoj političkoj podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini i njenom putu prema euroatlanskim integracijama.

Komšić je istaknuo kako smatra da je rješenje za probleme sa kojima se BiH suočava prvenstveno je članstvo u NATO-u, a  zatim i članstvo u Europskoj uniji.

Za trajnu stabilnost zemalja u regiji potrebno je da sve zemlje, koje to još uvijek nisu, postanu članice NATO-a i Europske unije.

Što se tiče Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Komšić je kazao da, od izbora prošle godine, to tijelo funkcionira, ali da svakako ima dosta prostora za poboljšanje njegovog rada i efikasnosti.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u petak u Banjoj Luci kako njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje zainteresiran za sudjelovanje u vlasti na državnoj razini, no ni pod kojim uvjetima neće pristati na približavanje države NATO-u.

“Spremni smo sutra potvrditi novo ministarsko vijeće i deblokirati rad tijela vlasti te se usmjeriti na europski put BiH, ali nema članstva BiH u NATO-u. Niti jedan dokument koji sliči na Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) neće biti prihvaćen”, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka vrha SBSD-a kojemu je on na čelu.

Napao je posebnog američkog izaslanika za Balkan Palmera zbog njegove potpore približavanja BiH NATO-u.

Optužio ga je da ignorira “realno stanje u BiH”, misleći na to da se američki diplomat u New Yorku sastao s predsjedateljem kolektivnog državnog vrha Komšićem i podupro reforme koje bi vodile do članstva u NATO-u.

“Našla su se dva istomišljenika koji neistinama pokušavaju kreirati neki prodor. Palmer savršeno dobro zna da o tome nema suglasnosti”, kazao je Dodik.

Čalnstvo u NATO-u ključni je razlog zbog kojega je propao dogovor o uspostavi vlasti između Dodika, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegovića i HDZ-a BiH Čovića od 5. kolovoza.

Dodik odbija da predsjedatelj novog ministarskog vijeća koji treba biti iz njegove stranke izrijekom preuzme obvezu provedbe reformi bitnih za članstvo u NATO-u, na čemu ustraje SDA.

Komšić je iz New Yorka poručio kako će nastaviti sprječavati Dodika u kreiranju kriza te destabiliziranju BiH.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Hina/ Vijesti.ba

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI