SPECIJALNA JEDINICA STIGLA U BiH PO BRAĆU MAMIĆ U MEĐUGORJE? Nas ne zanima odluka suda, mi čekamo zeleno svjetlo da krenemo!

SPECIJALNA JEDINICA STIGLA U BiH PO BRAĆU MAMIĆ U MEĐUGORJE? Nas ne zanima odluka suda, mi čekamo zeleno svjetlo da krenemo!

Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija (Interpol) navodno je stigla u Bosnu i Hercegovinu i čekaju odluku suda BiH u Sarajevu o izručenju Zdravka i Zorana Mamića hrvatskome pravosuđu.

Mamići su posljednji bjegunci u regiji koji su, uoči izricanja presuda, iskoristili svoje dvojno državljanstvo i sklonili se u susjedstvu, u BiH od hrvatskog pravosuđa, države u kojoj su osuđeni.

Bosanskohercegovački tužitelji i odvjetnici bivšeg trenera “Dinama” Zorana Mamića u utorak su se na sudu u Sarajevu usprotivili njegovu izručenju Hrvatskoj, tvrdeći da za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Hrvatsko pravosuđe njegovo izručenje traži po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

Naime, Hrvatska policija pristupila je organizaciji ATLAS godine 2013, a kroz ATLAS specijalne jedinice zemalja članica EU jačaju svoje kapacitete i operativne sposobnosti za borbu protiv svih oblika terorizma pa tako i hvatanja i izručivanje bjegunaca pod Interpolovom tjeralicom.

Liste bjegunaca su duge, nepregledne i pune poznatih imena, a među stotinu osoba kako iz Hrvatske tako i BiH su braća Mamić.

Privođenje u Međugorju po Interpol tjeralici Hrvatske?

Oni su jedinica koja ima nove tehnike i taktike djelovanja, a posebno se radi na međusobnom i koordiniranom djelovanju više specijalnih jedinica zemalja EU pa tako i cijelom svijetu, kaže nam visokopozicionirani policijski izvor.

Očito se braći Mamić ne piše dobro ako je ova jedinica na prostorima Bosne i Hercegovine, samo što to znači? Kojim zakonima oni podliježu ako BiH nije članica Europske unije. Hoće li to biti otimanje braće Mamić ili će se čekati legalna odluka suda u Sarajevu. Ostaje nam za vidjeti kako će se razvijati ova spetljana situacija braće Mamić sa hrvatskim i bosanskohercegovačkim pravosuđem, ali jedno je sigurno da ovi momci neće dugo čekati.

Autor/ Totalno/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI